Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recomandat părinților să achiziționeze teste de salivă pentru copii, în contextul în care la nivel național este un blocaj în această privință, iar multe școli nu pot să îi testeze pe elevi după programarea deja anunțată, adică lunea și joia.
„Atunci când te interesează de sănătatea propriului copil, răspund şi asum acest răspuns, da. Am mulţumit părinţilor, după ce în prealabil mi-am cerut scuze în numele autorităţilor statului român care nu au putut să facă posibilă achiziţia. Un părinte care ţine la copilul lui achiziţionează teste dacă poate şi are şi mulţumirile noastre ale tuturor, pentru că protejează nu numai propriul copil, ci întreaga comunitate şcolară”, a afirmat ministrul Educației.
Dar ce mai contează încă o cheltuială pentru părinții români, când învățământul gratuit le scoate din buzunare, câteva sute de lei, în fiecare an.
Cât privește blocajul testelor, ministrul Cîmpeanu a subliniat că s-a interesat de acest aspect, dar că nu poate face niciun fel de recomandări în acest sens. „Am întrebat astăzi. Nu avem încă noutăţi cu privire la rezolvarea contestaţiei care a blocat achiziţia de teste, iar despre modul de administrare a testelor nu fac niciun fel de recomandări, pentru că nu avem competenţe la Ministerul Educaţiei”, a completat Sorin Cîmpeanu.
Reamintim că de lunea viitoare, în localitățile cu o incidență a cazurilor Covid de peste 3 la mia de locuitori, dar cu o rată de vaccinare în rândul personalului didactic și nedidactic de sub 60%, cursurile se vor desfășura în formatul online, potrivit Ordinului de ministru semnat în noiembrie 2021.
Şeful DSU, Raed Arafat, a informat, săptămâna trecută, că IGSU nu poate semna contractul subsecvent pentru achiziţionarea testelor de salivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, până nu va exista o decizie la nivelul primei instanţe sesizate cu privire la contestaţia depusă de o firmă participantă la licitaţie. „Modul în care se achiziţionează aceste teste este următorul: ONAC este cel care face licitaţia, semnează acordul-cadru, IGSU semnează contractul subsecvent şi se repartizează pe baza solicitării Ministerului Educaţiei. În actuala licitaţie, când s-a ajuns la IGSU să semneze, s-a primit înştiinţare de la ONAC că există o contestaţie, care este la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, a declarat Arafat, citat de Spotmedia.
Zeci de şcoli se vor închide: profesorii şi elevii se mută în online