Theodor Stolojan
Theodor Stolojan

Theodor Stolojan a precizat pentru Digi24 că noua coaliție de guvernare întâmpină numeroase probleme, iar riscul ca aceasta să se rupă este destul de ridicat. Diferențele de puncte de vedere dintre liberali și social-democrați vor afecta alianța, susține Stolojan.

De asemenea, fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL) e de părere că orice decizie pe care guvernul are de gând să o ia, trebuie negociată la nivelul celor trei partide politice.

„Regula este ca orice decizie pe care o ia guvernul, care are impact, să fie luată după ce a fost negociată la nivelul conducerilor politice ale celor trei partide. Aceasta ar fi situaţia ideală. Din păcate, după cum vedeţi, există puncte de vedere foarte diferite între PNL şi PSD”, a precizat Theodor Stolojan.

Probleme la nivelul coaliției de guvernare

Mai mult, Stolojan consideră că liderii politici trebuie să facă un compromis pentru ca noua coaliție de guvernare să nu aibă de suferit. „Până la urmă, trebuie stat jos şi cu argumente găsită o formulă care să reprezinte un compromis”, a spus Stolojan.

Întrebat dacă există posibilitatea ca această coaliție PNL-PSD-UDMR să se rupă, liberalul a menționat că nimic nu e sigur în politică. Ba mai mult, riscul „nu este mic.” „Categoric, şi nu e mic, pentru că diferenţele de puncte de vedere între PSD şi PNL sunt foarte importante. Sunt chestiuni care ţin de valori, de principii”, a mai spus Stolojan.

Reamintim că PNL și PSD au dat deja primele semne de tensiune, după semnarea protocolului de alianță. Cele două formațiuni politice au poziționări diferite cu privire la mai multe aspecte bugetare. Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal (PNL) nu a fost de acord cu unele măsuri luate de Cabinetul condus de Nicolae Ciucă.

Mai mult, social-democrații vreau să revizuiască PNRR-ul, despre care președintele Senatului preciza că nu se va putea schimba. Ca de fiecare dată, primul conflict în coaliție a pornit de la bani și resursele bugetare.

De asemenea, la începutul lunii decembrie, Florin Cîțu a spus că alianța cu Partidul Social Democrat (PSD) va avea de suferit dacă se va înregistra un „derapaj” la programul de guvernare. De asemenea, fostul premier a mai susținut că PNRR este „o linie roșie” ce nu trebuie trecută.

Florin Cîțu: „Această coaliție nu este un cec în alb”

Articolul precedentPrimăria Sectorului 5 cere daune în valoare de 1 miliard de euro. Piedone despre Nicușor Dan:„ Vede și vorbește despre un spațiu verde imaginar”
Articolul următorDan Barna, despre Florin Roman: „Un mincinos și obraznic”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.