Primăria Sectorului 5 cere daune în valoare de 1 miliard de euro. Piedone despre Nicușor Dan:„ Vede și vorbește despre un spațiu verde imaginar”

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 5 a fost anulat de Tribunalul Bucureşti în prima instanţă.

Printr-un document oficial, Primăria condusă de Cristian Popescu Piedone consideră că prin anularea documentației de urbanism PUZ Sector 5, zeci de proiecte de investiții publice, dar și proiecte de investiții inițiate de antreprenori și simpli cetățeni riscă să nu mai fie realizate.

Conform documentului transmis Consiliului General al Muncipiului București (CGMB), prejudiciile aduse bugetului Sectorului 5 sunt mai mari de 1 miliard de euro. Banii erau esențiali pentru dezvoltarea celei mai sărace zone a Capitalei. Mai mult, în cazul în care PUZ-ul va fi anulat în integralitate, Primăria Sectorului 5 va da în judecată consilierii generali și pe primarul Nicușor Dan. Edilul este acuzat că a acționat împotriva intereselor cetățenilor municipiului București prin solicitarea adresată instanței de a anula documentația de urbanism aprobată de autoritatea deliberativă de la nivelul municipiului.

De asemenea, administrația Sectorului 5 solicită persoanelor care se fac vinovate de anularea PUZ-ului, daune în cuantum de 1 miliard de euro, pagubă adusă bugetului public.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat că PUZ Sector 5 a fost anulat de Tribunalul București în prima instanță, într-un litigiu inițiat de doi membri USR București. El a precizat că urbanismul din București a fost „o golănie.”

Reamintim că blocarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în cinci din cele șase sectoare din București vine în contextul în care „sute de hectare de spațiu verde vor fi înlocuite cu blocuri.”

Pagubele aduse Sectorului 5 sunt imense

– închiderea Inelului median de circulatie pe zona de sud a Capitalei, cu o lungime de 7 km;

– 20 km linie nouă de metrou;

– 122 artere noi de circulație, însumând 58 km;

– extinderea şi modernizarea a 143 de artere de circulație existente;

– 10 km noi de linie de tramvai;

-16 km de piste de biciclete;

– construirea „Proiectul Centenarului” din zona Antiaeriană;

– amenajarea „Parcul Cooperativei” în suprafată de 38 hectare de spatii verzi;

– amenajarea a aproximativ 200 hectare de spatii verzi acces public şi baze sportive noi (parcul nou din zona Palatul Parlamentului şi Academiei, sistemul de parcuri din zona Apeductului, zona Antiaeriană, etc.).

Nicușor Dan vede „spațiu verde imaginar”

Declarația primarului general a fost ironizată de edilul din Sectorul 5. El crede că Nicușor Dan vede și vorbește despre „un spațiu verde imaginar.” Ba mai mult, Cristian Popescu Piedone a menționat că prin implementarea PUZ-ului, spațiul verde va fi pe plus.

La începutul anului, Piedone l-a atacat în termeni duri pe Nicușor Dan, privind suspendarea PUZ-urilor pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6 pentru o perioadă de doi ani. Edilul a precizat că Bucureștiul are nevoie de investitori pentru dezvoltarea proiectelor.

„Fac apel la colegii mei, ceilalți primari ai sectoarelor. Trebuie să fim uniți când vine vorba de dezvoltarea Bucureștiului, care, să nu uităm, este o capitală europeană”, a transmis primarul Cristian Popescu Piedone în aceea perioadă.


Mai mult, dezvoltatorii imobiliari susțin că prin suspendarea PUZ-urilor, zeci de proiecte vor fi blocate. Conform Asociației Investitorilor în imobiliare din România, investiții de 3,5 miliarde de euro ar trebui să fie gata până în 2023.
De asemenea, suspendarea planurilor urbanistice zonale nu ar fi în acord cu legislația, a mai precizat o altă asociație a dezvoltatorilor.

Sub sloganul „Stop abuzurilor”, Cristian Popescu Piedone, primarul PPU s-l al sectorului 5, are cuvinte de laudă pentru echipa sa: „Sectorul 5 nu mai este rușinea Bucureștiului”

Articolul precedentConsiliul Concurenței face verificări după ce Electrica s-a anunțat interesată să preia cinci companii
Articolul următorStolojan susține că noua coaliție „funcționează greu”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.