Cîțu critică „relaxarea” lui Rafila

Experții în sănătate publică atrag atenția. „Abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice”

Florin Cîțu, liderul PNL, s-a arătat surprins de măsurile de relaxare anunțate de ministrul Sănătății, și care au intrat în vigoare de astăzi, odată cu prelungirea stării de alertă. De altfel, șeful Senatului a subliniat faptul că exact cei care l-au criticat pentru „marea relaxare” din vară sunt cei care acum au aprobat-o pe cea de iarnă, în contextul în care mare parte dintre țările europene impun restricții de teama valului 5, respectiv din cauza prezenței variantei Omicron.

„Sunt puțin surprins. Eu îmi aduc aminte că am fost criticat astă-vară, când au fost măsuri de relaxare, când erau câteva zeci de cazuri pe zi. Astăzi vorbim de 1000 de cazuri pe zi și văd că se relaxează. Unii dintre cei care ne criticau astă-vară acum sunt foarte relaxați. Eu privesc cu atenție ce se întâmplă în acest moment, cu atenție și îngrijorare. Sper să nu am dreptate. Nu știu dacă este un moment în care să ne relaxăm”, a spus Cîțu.

Experții în sănătate publică atrag atenția

Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, este de părere că măsurile de relaxare sunt „iresponsabile” şi pur populiste şi că acestea vor avea drept consecinţă o creştere accelerată a numărului de cazuri la începutul anului viitor. „Abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt, au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a explicat Răzvan Cherecheș, la Digi 24.

Cât privește certificatul Covid, în forma propusă de Rafila, Cherecheș consideră că acesta „a fost transformat într-o glumă” de către autorități, în cel mai pur stil românesc.

„Creşterea trei săptămâni consecutive… este ca şi cum ai zice: ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii. E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atunci când situaţia se va agrava”, a mai spus expertul, fost consilier în Ministerul Sănătății.

Rafila vrea un parteneriat cu populația pentru a ne întoarce la normalitate

Articolul precedentCătălin Drulă are noi sfaturi pentru Sorin Grindeanu
Articolul următorCioloș: ”Florin Roman este un plagiator și devine agresiv atunci când nu are dreptate”