PSD vrea o coaliție „pe termen lung” cu liberalii

„Am avut atâția premieri, cred că Klaus Iohannis a înscăunat, a uns cu mir vreo șapte premieri numai în șapte ani pe care i-a avut ca mandat”, a afirmat Dîncu, în legătură cu scena politică românească

Vasile Dîncu a confirmat, luni seară, că PSD ia în calcul un parteneriat pe termen lung cu liberalii, mai mult decât atât, un mecanism de rotație  a funcției de premier în cadrul unui guvern cu PNL, fapt care ar face  „un pic de ordine în spațiul politic”. Totodată, președintele Consiliului Național al PSD consideră necesară „etapizarea” pentru buna funcționare a acestei coaliții.

„Noi am vorbit și despre instituirea unui mecanism de rotație, nu am discutat încă cu colegii noștri de istorie, cu liberalii, să vedem dacă sunt de acord, dar în principiu, ideea că la un an și jumătate se poate schimba premierul a fost agreată în discuțiile noastre informale. Putem discuta cine începe cu funcția de premier. Dacă ne gândim să facem un proiect pe termen lung și reușim să ne înțelegem asupra unui proiect pe 3 ani, pe 7 ani…”, a spus Vasile Dîncu, la Digi 24.

 Potrivit liberalilor, pe lista condițiilor cu care pornesc la negocierea cu PSD, prima era legată de „formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal”, astfel că rămâne de văzut dacă într-adevăr această coaliție va porni cu un prim-ministrul PNL.

De altfel, social democratul a admis că pentru România este o utopie ideea unei coaliții pe termen lung, dând exemplu ultimilor 10 ani, în care media de „viață” a unui guvern a fost de aproximativ 1 an și  o lună. „Am avut atâția premieri, cred că Klaus Iohannis a înscăunat, a uns cu mir vreo șapte premieri numai în șapte ani pe care i-a avut ca mandat”, a subliniat Dîncu, adăugând de asemenea că pentru înfăptuirea unui astfel de proiect pe termen lung este necesară punerea pe hârtie a unor priorități fundamentale, „pe care să le punem într-o înțelegere politică majoră și în funcție de asta, să vedem după aceea: cine câștigă alegerile poate să dea, de exemplu, premierul sau așa mai departe, adică se pot gândi mecanisme prin care să stabilim niște priorități”, a explicat Vasile Dîncu.

„S-ar putea să lucrăm în etape”

Cum proiectul PSD vizează o perioadă în care România va ajunge la anul electoral 2024, cu patru tururi de alegeri (locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare), Vasile Dîncu a spus că nu au fost discutate dacă se va candida la aceste alegeri separat ori împreunpă, dar că există posibilitatea unei colaborări în etape. „Am discutat deocamdată despre o coaliție de guvernare pentru o primă perioadă. S-ar putea să lucrăm în etape. Aceste lucruri nu le-am discutat decât așa, în principiu, s-ar putea să avem o perioadă de adaptare, pentru un mandat de șase luni sau un an, în care să fie un tip de coaliție. S-ar putea, în etapa a doua, să vedem cum funcționează această coaliție și să mergem mai departe”, a mai spus Vasile Dîncu, adăugând că acestea sunt doar proiecțile de început.

Cioloș: „Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide”

Articolul precedentCiolacu vrea Ministerul Sănătății pentru Alexandru Rafila
Articolul următorVioleta Alexandru, despre coaliția cu PSD: „Este o decizie care îi jignește pe toți alegătorii”