Foto: BBC
Foto: BBC

Ziua de 9 noiembrie este cunoscută, la nivel internațional, ca Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului.

În anul 1938, la data 9 noiembrie, s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor, pe întreg teritoriul Germaniei.

Astfel, ziua intră în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”).

9 noiembrie reprezintă un prim episod al Pogromului: este ziua în care, în toată Germania, au fost incendiate sinagogi şi au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti

Început la Berlin, Pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale lui Hitler. Între 9 și 13 noiembrie 1938, în numeroase orașe și sate germane și austriece, au fost devastate casele evreilor și circa 8.000 de magazine evreiești.

Atât civili, cât și trupele SA (Sturmabteilung) și SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri cu barosul, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă de la geamurile sparte — originea numelui „Noaptea sticlei sparte”. În această perioadă în Germania și Austria au fost omorâți în bătaie circa 400 de evrei.

Mai mult, aproximativ 30.000 de evrei au fost duși în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi, deci aproape toate sinagogile au fost devastate, 267 din ele fiind chiar incendiate.

Evreii au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz

Toate aceste crime au fost înfăptuite la comanda statului nazist de la acea vreme, în cadrul politicii sale naționaliste, rasiste și antisemite.

Violenţele au durat 24 de ore, iar ‘Noaptea de cristal’ a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului.

Până în septembrie 1939, peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, proprietăţile lor fiind confiscate de guvernul nazist.

Căderea Zidului Berlinului şi finalul Războiului Rece

Tot ziua de 9 noiembrie marchează data în care Zidul Berlinului cade. În 1989, la nivel mondial, evenimentul este văzut ca un final de eră.
În acelaşi timp, Germania o păstrează în istorie ca data care se încheie lunga perioadă de după război.
Zidul Berlinului (în limba germană: Berliner Mauer) reprezintă un simbol al Războiului Rece. A fost construit, inițial, pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989.
Parte a Cortinei de Fier, Zidul a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului. Zidul a rezistat până la 9 noiembrie 1989.

Articolul precedentLudovic Orban, despre o alianță cu PSD: „O sinucidere politică”
Articolul următorLiderii PNL au votat începerea negocierilor cu PSD
Jurnalist full-time / Pesimist part-time