Foto: preluare Digi24

Din cauza numărului de cazuri noi de COVID ce e în scădere și prelungirea dezbaterii privind introducerea certificatului verde la locul de muncă, românii nu se mai vaccinează într-un număr mare. Mai exact, peste 26 de mii de oameni și-au făcut prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus în ultimele 24 de ore.

Marți, Valeriu Gheorghiță a precizat că atingerea țintei de vaccinare anti-COVID de 70% până la sfârșitul anului este imposibilă. Mai mult, coordonatorul campaniei de vaccinare a avertizat că valul patru nu a trecut, iar numărul infectărilor urmează să crească din nou.

România înregistrează o scădere de peste 50 % a numărului total de persoane vaccinate cu prima doză față de săptămâna trecută

În primele șapte zile a lunii noiembrie s-au vaccint aproape 284 de mii de persoane, majoritatea fiind sub 60 de ani. În săptămâna precedentă, la centrele de vaccinare s-au prezentat aproape 575 de mii de persoane.  

Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că dacă se menține acest ritm de vaccinare, până la sfârșitul anului s-ar vaccina aproximativ 8,5 milioane de români. Gheorghiță se aștepta că dacă s-ar fi menținut ritmul de vaccinare de la finalul lunii octombrie, pragul de 70 % ar fi fost atins la sfârșitul anului.

Mai mult, el e de părere că o rată de vaccinare de 50 % nu este suficientă pentru limitarea consecințelor negative ale pandemiei. Medicul a făcut referire la formele grave, spitalizări la secțiile de terapie intensivă și decese. Gheorghiță e de părere că numărul de infectări noi va crește, în contextul redeschiderii școlilor.

„Nu neapărat momentul strict petrecut la școală e cauza, ci activitățile conexe – plecatul spre școală, mersul cu transportul în comun, toate vor conduce la  creșterea riscului de infectare”, a mai precizat medicul militar.

Gheorghiță a avertizat că nu e finalul valului 4 al pandemiei, chiar dacă situația epidemiologică tinde să devină stabilă, de la o zi la alta. Potrivit statisticilor, 18 județe au acoperire vaccinală cuprinsă între 40 și 50%, iar alte 18 județe sunt între 30 și 40%. Rata de vaccinare cu cel puțin o doză de vaccin anti-covid e de 38% din populația totală.

Campania „Campioni pentru viață” are undă verde pentru difuzarea spoturilor de informare pro-vaccinare

Articolul precedentDan Tudorache solicită Consiliului Local Sector 1 să controleze Poliția Locală
Articolul următorPrimarul liberal din Prahova, arestat într-un nou dosar!
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.