Fie scandalurile și problemele cât de mari în țara noastră, nu putem lăsa instituții fără șefi, pare a fi deviza premierului interimar Florin Cîțu, care astăzi a semnat pentru asigurarea conducerii Institutului Național de Administrație.
Nu a căutat foarte mult, dat fiind că interimatul pe funcția de președinte al Institutului Național de Administrație (INA) îl va asigura cel care este, din 2017, vicepreședinte al acestei instituții.
Singura modificare este aceea că cel care de acum va exercita funcția de președinte al INA nu mai este subsecretar de stat, ci secretar de stat, în decizia semnată de Cîțu și publicată astăzi în Monitorul Oficial nefiind însă precizat un termen clar până la care postul de conducere va fi ocupat în acest fel.
INA nu mai are un președinte plin din 22 octombrie, când, tot printr-o decizie a premierului publicată în MOf, Corina Licea a fost eliberată din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat. Corina Licea conducea INA din 1 martie 2021.
„Având în vedere propunerea ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, formulată prin Adresa nr. 107.292/2021, înregistrată la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/6.180/2021, în temeiul art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.
Articol unic. — Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Claudiu-Emanuel Simion, vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, exercită atribuțiile președintelui, cu rang de secretar de stat, al Institutului Național de Administrație, până la numirea președintelui instituției, potrivit legii”, se arată în document.
În vârstă de 35 de ani, Simion a venit la INA în urmă cu 4 ani, de la Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administrația Publică Locală București, unde era expert. Anterior, între 2015 și 2016, a fost consilierul președintelui de la Agenția Domeniilor Statului din București. Potrivit propriului CV, este licențiat în Teologie Ortodoxă Pastorală și Administrarea Afacerilor, având totodată diplome de master la Universitatea din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă, în Istorie și tradiție creștină, precum și la Universitatea din București, Facultatea de Administrație și Afaceri, în Administrarea Afacerilor Mici și Mijlocii. În același timp, Claudiu Emanuel Simion menționează și o dimplomă de licență dobândită între 2011–2012 în „Economie-Gestion”, la Universite Clermont Ferrand 1 Auvergne – I.U.P. «Management et Gestion des Entreprises».
În 2016, când Guvernul a aprobat înființarea Institutului Național de Administrație – în subordinea Ministerului Dezvoltării, instituția a preluat de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și centrele regionale din subordinea acesteia personalul și patrimoniul aferente activității de formare profesională, programele de formare profesională, drepturile și obligațiile care decurg din acestea.