România va cumpăra 12 elicoptere Black Hawk.
Acestea sunt destinate misiunilor de intervenție și salvare şi sunt fabricate în Polonia. În ceea ce priveşte preţul, valoarea contractului este de aproape 270 de milioane de euro.
Acordul de furnizare a fost semnat în cursul zilei de marţi, la sediul MAI. Elicopterele au ca scop efectuarea misiunilor de salvare şi vor fi folosite de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Instruirea piloţilor şi a personalului tehnic va începe în cel mai scurt timp, deşi elicopterele vor ajunge în ţară la sfârşitul anului 2023
Conform declaraţiilor oferite de şeful DSU, Raed Arafat, prima licitaţie a avut loc în anul 2018. Cu toate acestea, din cauza neprezentării, acţiunea a fost repetată în 2019. Absenteismul s-a repetat, iar modul de desfăşurare a licitaţiei a fost modificat, într-o negociere competitivă.
„Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo şi stingerea incendiilor de pădure„, a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.
Cele 12 elicoptere Black Hawk sunt destinate misiunilor de salvare atât pe mare, cât şi pe uscat
Lucian Bode a ţinut să explice faptul că aceste elicoptere medii-grele multifuncţionale pot deservi misiuni de salvare atât pe mare, cât şi pe uscat. Mai mult, ele reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru România.
De asemnea, Bode a ţinut să puncteze că proiectul s-a materializat în urma unei competiţii deschise, în condiţii de totală transparenţă.
„Aceşti ultimi doi ani de pandemie ne-au făcut să conştientizăm importanţa vitală a unor domenii de activitate şi riscurile la care ne expunem. Dacă nu pregătim din timp sistemele publice să facă faţă unor şocuri. Mă refer, în primul rând, la sistemul medical, la cel de urgenţă şi cel al ordinii publice. Cred că am învăţat în acest an un şir de lecţii de responsabilitate şi solidaritate, din păcate multe dureroase pentru întreaga societate românească”, a concluzionat ministrul .