Măsura închiderii piețelor agroalimentare a generat proteste din partea primarilor
Începând de luni, 9 noiembrie, activitatea în piețele agroalimentare amenajate în spații închise va fi suspendată, urmând ca românii sa-și cumpere legume și fructe de la supermarket. Decizia mult-contestată a guvernului Orban a stârnit reacții din partea primarilor, care vor pierde sume importante la bugetele locale odată ce micii fermieri plătitori de taxe din piețe vor pune lacătul pe ușa afacerilor.
O parte importantă din locuitorii orașului de la malul mării trăiesc din cultivarea legumelor și pescuit. La căteva sute de kilometri distanță, la Sibiu, edilul șef a decis să mențină piețele deschie, indiferent de ce vrea Executuvul. Primăria Sibiu şi SC Pieţe SA au anunţat că pieţele agroalimentare din Sibiu îşi vor continua activitatea.
Murături musai de la supermarket sau cum dansează Premierul pe muzicuța multinaționalelor
Dincolo de justețea acestei măsuri, constestată de însuși Raed Arafat, după cu voi prezenta mai jos, închiderea piețelor va avea un efect devastator asupra micilor producători. De parcă ar fi fost vorbiți, imediat după ce Premierul-muzicuță Orban a lansat în spațiul public intenția de a închide piețele, multinaționalele din retail s-au grăbit să-i asigure pe români ca au depozitele pline.
Magazinele vor rămâne funcționale, bine aprovizionate și nu există motive pentru a lua în calcul constituirea unor stocuri personale suplimentare, mai spune AMRCR.
Arafat: se aglomerează magazinele
Măsura închiderii piețelor a fost contrazisă chiar de Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a recunoscut, vineri seara, că închiderea piețelor care funcționează în spații închise poate genera aglomerații în supermarketuri sau alte magazine, dar susține că acolo lucrurile sunt „mai controlate”.
Piața versus supermarket
Nu trebuie să fi vreun cititor în stele sau geniu medical pentru a-ți da seama că închiderea piețelor nu va rezolva cu nimic problema extinderii pandemiei. Valul doi de coronavirus a demonstrat ca executivul este incapabil sa controleze focarele de COVID iar măsurile luate au fost de ochii lumii. În speța tratată în acest material, lucrurile sunt simple. Piețele sunt amenajate în hale mari, cu un volum superior supermarketurilor. Au porțile larg deschide, nu au uși automate, nu au sisteme de aer condiționat care să plimbe virusul. Un control mai riguros al purtării măștilor și testele de temperatura, așa cum se face în prezent la market ar rezolva așa-zisa problemă invocată de Orban. Deci, cu efort minim din partea primăriilor se putea asigura securitatea antivirală a pietelor, nu să pui primarii să amenajeze târguri în aer liber. Și nici să pui românii și vânzătorii de legume să înghețe iarna la coadă, că atât îl duce capul pe Orban.
Premierul kamikaze
Și mai este ceva. Orban a declarat public că și așa în piețe nu expun producătorii, ci intermediarii, așa că de ce să nu închidem piețele. Deci dacă închizi piața, omori și fermierul și comerciantul, ambii plătitori de taxe. Tot lanțul din comerțul autohton cu legume și fruncte va avea de suferit, dar asta se pare că nu îl deranjează pe Ludovic Orban. Fermierii vor îngroșa astfel rândurile șomerilor din turism, industria ușoară (textile) și alte domenii care vor falimenta pe mâna guvernului penelist. Aș intreba retoric: Orbane, dacă tot știi că in piețe nu vând producătorii de ce taci? Ai vreun interes (ȘI) in subiectul ăsta?