Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat, sâmbătă, că în ordinul comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății există deja cadrul legal care permite școlilor să treacă în formatul online, atunci când situația epidemiologică o cere. Precizarea lui Cîmpeanu vine la scurt timp după ce reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au solicitat ca închiderea școlilor să fie decisă la nivelul fiecărei unități de învățământ.
„Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia in care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică sa se desfăşoare online. Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Prevederile cuprinse în articolul 3 alineatul (2), coroborat cu articolul 6 alineatul (9) dispun acest lucru”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.
Cîmpeanu a afirmat că aceste decizii, cu privire la modul de desfășurare a activității școlare, sunt luate de autorități, în baza argumentelor tehnice, nu ca urmare a unui proces de consultare. „Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate. Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul Național al Elevilor şi îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau in interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi ministrul Educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Potrivit Ordinului comun, Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, cu participarea fizică indiferent de rata de incidență acumulată până la suspendarea cursurilor, pe baza cazurilor confirmate, respectiv cu participarea în sistem online, în funcție de cazurile confirmate.
La raportarea CNSU de sâmbătă, doar două județe mai erau în scenariul galben (cu incidență sub 3 cazuri la mia de locuitori), Covasna și Harghita, în timp ce pe primele locuri se află județul Ilfov, cu 13,6 cazuri de infectare la mia de locuitori, urmat de municipiul București, cu 12,65 la mie, și Timiș, cu 9,79 cazuri la mia de locuitori.
CNSU a aprobat testele rapide de salivă pentru depistarea Covid în școli