Schimbare radicală de viziune a ANAF-ului în privința verificărilor profesorilor care dau meditații și ar trebui să își declare veniturile, potrivit spotmedia.ro. După ce luna trecută avertiza că este pregătit un sistem prin care cadrele didactice erau anunțate, prin intermediul SMS-urilor, că nu plătesc impozit statului, preşedintele ANAF,  Lucian Heiuș, susține acum că dascălii care dau meditații nu au fost supuși controalelor.

Profesorii, avertizați prin SMS-uri

Preşedintelele ANAF declara în luna iunie că și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.Potrivit șefului ANAF,  fiecare persoană care obține venituri este obligată să completeze o declarație de venit.“A fost dintotdeauna această obligație. Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut controale la profesorii care fac meditații. În schimb, sunt profesori care, așa cum am încercat noi să facem o campanie de informare și educare, pentru că de fapt asta a fost, un proiect pe fonduri europene care a început la sfârșitul anului 2020 și s-a terminat în mai 2022, pentru mai multe profesii, nu doar profesori, dar au fost situații în care într-adevăr acest gen de persoane profesori care dau meditații s-au şi autorizat (prin înființarea de PFA – n.red.)”, a declarat Lucian Heiuș.

ANAF nu are o situație clară privind numărul profesorilor care și-au înființat PFA pentru a putea plăti impozite pe meditații

“Nu vă pot spune în clipa asta, nu avem o imagine clară, dar putem verifica câte PFA-uri cu acele specific de cod CAEN s-au înființat în ultimele șase luni de zile și vi le punem la dispoziție”, a declarat Lucian Heiuș. Președintele  ANAF a dat câteva exemple de profesori care au declarat la fisc veniturile obținute din meditații, afirmând că instituția dorește intrarea în normalitate, scopul inspectorilor nefiind acela de a face controale pentru a aplica sancțiuni. “Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet-încet, întră în normalitate. Ceea ce ne dorim noi, ANAF, nu este să mergem în controale și să prindem pe cineva. Nu. Ci ca contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect, acesta este scopul final, dar repet nu este pentru noi și nu a fost niciodată o prioritate de a controla profesorii”.

ANAF se confruntă cu mesaje false, transmise în numele instituţiei: ”Nu virați bani în conturile menţionate”

Articolul precedentGabriela Firea face dezvăluiri legate de problemele existente la Arena Națională, acuzându-l pe Nicușor Dan de minciună și incompetență
Articolul următorOrele de sport nu vor mai fi obligatorii deși tot mai mulți copii au probleme cu kilogramele