Ministrul Justiției a transmis prin intermediul unui comunicat de presă o serie de critici vizavi de una dintre ultimele măsuri pe care Inspecţia Judiciară le are în vedere a le lua împotriva unor judecători.
Recent, au apărut informații potrivit cărora instituția condusă de judecătorul Lucian Netejoru cere Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii ca cinci judecători să fie sancţionați disciplinară. Solicitarea are legătură cu opiniille exprimate de aceștia pe un forum intern. Cumva, discuțiile au „transpirat”, iar acum Inspecția Judiciară este cu ochii pe cei cinci, respectiv Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu.
Demersul Inspecției Judiciare este taxat chiar de Stelian Ion, care critică nu doar faptul în sine, ci și conducerea instituției. Și, ceea ce se dorește în acest moment de la Secția pentru judecători a CSM, este catalogat de către ministrul Justiției drept un instrument de opresiune asupra magistraților. Iar Stelian Ion plusează: nu doar că este de acord ca magistrații să fie liber să critice anumite măsuri, liber, ci chiar le va conferi acest drept în viitoarele Legi ale justiției.
„Este revoltător că Inspecția judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp și energie pentru a hărțui cinci judecători pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților.
Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România.
Judecătorii și procurorii au dreptul să-și exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci și public. Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența.
Orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiție și nu trebuie blamată sau sancționată.
Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public, acționând ca un grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare, propunând sancțiuni pentru „delict de opinie”.
Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența. Cea care aduce atingere prestigiului justiției este, de data aceasta, chiar Inspecția Judiciară.
În cadrul legilor justiției, capitolul referitor la reforma Inspecției judiciare este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar. După cum și reconfirmarea libertății de exprimare a magistraților reprezintă un element pozitiv pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative”, atrage atenția Stelian Ion.