Un tun financiar de sute de milioane de lei a fost dat la Cluj, unde ADI Eco-Metropolitan a organizat o licitație cu dedicație pentru delegarea serviciilor de salubritate din județul Cluj, dezvăluie Gazeta de Cluj

Valoarea totală a licitației este de aproximativ un miliard de lei, iar contractul a fost împărțit în trei loturi.  

Firma masonului Ilie Ciuclea, Supercom, a câștigat primele două loturi, în valoare de 273.373.182, fără TVA. 

Al treilea lot, care vizează și salubritatea din municipiul Cluj Napoca este pregătit pentru a fi câștigat tot de către Supercom. Iar pentru a crea culoar favorabil firmei lui Ciuclea, societățile Rosal, Polaris și Brantner au fost eliminate din licitația respectivă, în pofida diferențelor de prețuri. 

Și ca să înțelegeți de ce vorbim despre dedicație, vă spunem doar că deși Supercom nu a câștigat, încă, salubritatea municipiului Cluj Napoca, organizatorii a două evenimente mari au încheiat deja contracte cu ei: este vorba despre turneul de tenis WTA și festivalul Electric Castle. 



Abonați la bani publici
 



Afacerile Supercom cu bani publici au luat avânt în ultima perioadă. Anul trecut, societatea a câștigat un contract de aproximativ 100 de milioane de lei, reprezentând concesionarea serviciului de salubrizare și deszăpezire pentru jumătate străzile din Cluj Napoca, un contract de aproximativ 100 milioane de lei. 

Tot anul trecut, în luna decembrie ADI Eco Metropolitan a publicat anunțul de licitație pentru ”Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare şi transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum și operarea și administrarea stațiilor de transfer”.

Contractul a fost împărțit în 3 loturi (Lot 1: Zona 1 Cluj și Zona 2 Huedin; Lot 2: Zona 3 Mihai Viteazu

Lot 3: Zona 4 Gherla), iar valoarea estimată a achiziției este de 820.915.345 lei.

Până acum, loturile 2 și 3 au fost câștigate de Supercom: lotul 2 cu suma de 139.361.446 lei, fără TVA, iar lotul 3 cu suma de 134.011.736 lei, fără TVA.

Urmează lotul 1! 


Cel mai important lot din licitația organizată de  ADI Eco Metropolitan este lotul 1. Este estimat la o  valoare de 539.587.823 lei, fără TVA. Dacă la loturile 2 și 3, Supercom nu a avut concurență, situația se schimbă aici. La licitație s-au prezentat și firmele Brantner și Rosal, care de ani de zile își împart serviciile de acest tip pe care primăria condusă de Emil Boc le concesionează.

Doar că, cei din comisia de licitație au descalificat ofertele companiilor Rosal, Polaris și Brantner.   Oferta celor de la Brantner constituia principalul competitor al companiei Supercom. 

Un cuvânt greu de spus în organizarea licitației îl are firme EPMC din Cluj Napoca. Societatea aparține familiei Corpodean care a preluat-o de la fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu și de la fostul ofițer de Securitate Silvian Ionescu. Mai mult, majoritatea studiilor de mediu pentru proiectele publice din Cluj sunt comandate de la această societate.

Tot această societate a făcut caietul de sarcini pentru licitația de salubritate dintr-un sector din București și din județul Hunedoara. De menționat este faptul că ambele contracte au fost câștigate de… Supercom.

Tarife majorate față de contractul inițial 

Licitația este în strânsă legătură cu proiectul CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor) din care, până în momentul de față, funcționează o singură celulă de depozitare.

La contractele încheiate pentru loturile 2 și 3 Supercom factureaza un tarif de tranzit care este perceput pentru colectarea deșeurilor și transporturilor până la stația de sortare a RADP-ului, regie din subordinea primăriei clujene care a câștigat contractul de administrare al CMID. Acolo deșeurile se sortează, iar restul este dus la noua rampă de gunoi a orașului (CMID) din zona Feleacului.

După deschiderea completă a CMID-ului, care presupune și o stație proprie de sortare, se va percepe un alt tarif, mai mic, pentru colectarea deșeurilor.

Primăria Municipiului Dej a emis o hotărâre de consiliu local în baza căreia au fost stabilite tarifele percepute populației, toate fiind calculate în funcție de greutate, și nu volum.

În tarifele respective, o tonă de deșeuri reciclabile îi costă pe dejenii din mediul urban 561,90 lei, fără TVA, însă cei de la Supercom încasează 653,69 lei.

Pentru colectarea deșeurilor reciclabile din mediul rural se percepe un de 893,26 lei/tonă, dar Supercom încasează 1.005,42 lei.De asemenea, și în caietul de sarcini al licitației organizate de ADI Eco Metropolitan, tarifarea se face la greutate, nu la volum. Potrivit datelor, mașinile cu care operează Supercom în zonele din județul Cluj, aferente loturilor deja câștigate, nu au montate cântare pe macaraua cu care se ridică pubelele, astfel că tariful lor este calculat pe volum. Ceea ce contravine caietului de sarcini în baza căruia au câștigat cele două licitații de aproape 300 de milioane lei!


De la lăcătuș la mason, abonat la bani publici

Supercom este afacerea lui Ilie Ciuclea, fost vicepreședinte al UNPR București și fost senator PSD în perioada 2004-2008. Supranumit ”Lordul Gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România. În 2013, a fost ales Mare Comandor al ordinului. 
Primul loc de muncă al masonului Ciuclea a fost de montator și lăcătuș la Uzina Grivița din București. A continuat la Uzina de Mecanică Fină din Capitală unde, din lăcătuș a ajuns șef de serviciu și apoi director! 

În 1990 și-a deschis firma Supercom prin care s-a ocupat de colectarea deșeurilor. Ascensiunea Supercom se datorează, în mare măsură, relației dintre patronul Ciuclea și Vasile Blaga, unul dintre liderii marcanți ai PDL-ului. 
Iar dovadă a acestei relații stă faptul că Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, i-a făcut urări publice lui Ciuclea la semnarea contractului de salubrizare stradală a orașului. 

Articolul precedentStelian Ion, critici dure: „Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public”
Articolul următorUngureanu (USR) îl ironizează pe Nicușor Dan
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...