sursă foto: Wikipedia

Încă nu s-a stabilit un termen de judecată în cazul anulării contractului de vânzare-cumpărare a unuia dintre cele mai reprezentantive imobile din România. Castelul Wesselényi a fost achiziționat de Ungaria prin societatea Manevi Zrt. Compania este deținută în totalitate de statul maghiar. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ)Sălaj susțin că totul s-a făcut ilegal. Au solicitat anularea vânzării și așteaptă confruntarea în instanță. Autoritățile spun că au fost luate prin surprindere. Planurile erau cu totul altele. Ansamblul Wesselényi  urma să fie reabilitat cu bani publici pentru a resuscita turismul național.

„În paralel cu solicitarea dreptului de preemțiune( n.r drept de întâietate la cumpărare) proprietarul monumentului istoric a încheiat cu o terță parte un antecontract. A ignorat dreptul de achiziție al autorităților locale. La scurt timp, compania Micro Vision Consult SRL a revândut castelul și a ajuns în patrimoniul statului maghiar”, au precizat oficialii județului Sălaj.

De ce crede statul român că a fost „ tras pe sfoară”

Consiliul Județean Sălaj ne-a detaliat achiziția considerată ilegală.  În realitate, proprietarul monumentului istoric, Andrei Ianicicău, a încheiat un antecontract de vânzare -cumăpărare cu firma de consultanță Micro Vision Consult SRL, fără să țină cont de dreptul de achiziție pe care îl au autoritățile publice.

Primul termen de judecată ar putea fi programat în luna septembrie ac, după vacanța judecătorească.

Achiziția castelului Wesselényi din Jibou, ilegală în opinia reprezentanților CJ Sălaj, are efecte economice și politice asupra României.

Ce impact are asupra țării noastre această achiziție

Ansamblul este evaluat la suma de 900 000 de euro și era o piesă-cheie pentru patrimoniul și turismul României.

Totodată, cumpărarea indirectă a unor imobile de către statul maghiar tensionează relațiile diplomatice.

Spre exemplu, într-o adresă oficială, Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a menționat că a solicitat în repetate rânduri Ungariei să respecte legislația privind investițiile în România. Reprezentanții MAE fac referire la respectarea independenței statului român și a limitelor privind tratamentul acordat de un stat minorității sale înrudite de pe teritoriul altei țări.

Articolul precedentRealitatea l-a lovit în față pe Viktor Orban! Cunoscut pentru politicile sale anti-imigranți, caută acum lucrători din afara Ungariei
Articolul următorBărbat prins în flagrant pe când dădea mită unui polițist. Îi promisese 8.000 de euro
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”