Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu susține că proiectul de suflet a lui Klaus Iohannis, „România Educată” este un document de viziune, menit să aducă predictibilitate atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Asta în ciuda unor schimbări consistente ce vizează învățământul liceal, unde vor exista trei „filiere” – teoretic, profesional și vocațional, toate cu o durată de câte 4 ani, dar și asupra modului în care se va face admiterea la liceu, în special la liceele „cu căutare”.
„România educată e un document de viziune, rezultatul celei mai ample consultări, extinsă și numeric și ca durată. Nu e o strategie, nu e o lege, e un document de viziune coerentă. Coerență între nivelurile de educație, pe nivel de educație, coerență între obiective și resurse și umane, și materiale. Acestea sunt obiectivele, lucrurile la care ar trebui să se aștepte un copil care începe școala. Ar trebui să se aștepte la mai multă predictibilitate. (…) Ar trebui să știe cum susține Bacalaureatul. Examenul va arăta competențele, nu cunoștințele.
Primul lucru bun care s-a întâmplat acum e toată structura de Evaluare Națională, unde fiecare item are corespondență într-o competență. Trebuie să vedem care sunt competențele unde stăm bine și cele la care mai trebuie să lucrăm”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.
Reamintim că acesta a fost primul an în care Evaluarea Națională s-a dat cu subiecte după modelul PISA.
Potrivit acestui proiect „România Educată”, structura învățământului preuniversitar rămâne, predominant, la fel ca în prezent: educația antepreșcolară (se adresează copiilor de 0-2/3 ani și se derulează în creșe și centre de zi); preșcolară (se adresează copiilor de 3-6 ani și se derulează în grădinițe); ciclul primar (pregătitoare – cls. a IV-a); ciclul secundar inferior (clasele V-VIII); ciclul secundar superior (clasele IX-XII).
Principala modificare adusă sistemului de educație vizează învățământul liceal, unde vor exista trei rute – teoretic, profesional și vocațional – cu aceeași durată (4 ani), absolvenții lor putând intra direct în examenul de bacalaureat. Rutele se bucură de un prestigiu comparabil, iar transferul/tranzițiile posibile între acestea se pot realiza anual, fiind axate pe competențele elevilor.
Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă, demararea proiectului „România Educată”