Călin Popescu Tăriceanu are o idee pentru „revoluționarea” IMM INVEST, în încercarea de a dovedi că programul nu funcționează nici acum, la două luni de la start. De fapt, acesta lasă să se înțeleagă că mai bine guvernul ar lăsa baltă programul, avertizând că întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de ajutor real, nu de promisiuni pe hârtie. Scurta analiză a lui Tăriceanu ar avea ceva suport real: potrivit Ziarului Financiar, până pe 23 iunie, 7.418 de IMM-uri au primit acord de finanţare, dintr-un total de 64.164 înscrise în program, restul fiind respinse de bănci.

Marele program IMM INVEST și-a găsit, în sfârșit, și un slogan pe măsură: “din greșeală în greșeală spre victoria finală”!

Zilele trecute convenția pe care o semnează cei care vor să ia bani prin IMM INVEST (un fel de cerere de fapt) a fost modificată! Pentru a n-sprezecea oară! Alte hârtii de semnat, alt timp de așteptat, alte afaceri care își închid porțile!

Oare nu ar fi mai simplu ca Ministerul de Finanțe să se împrumute pur și simplu (tot e singurul lucru pe care știu să-l facă!) la băncile la care îi trimit cu mâna întinsă pe români și să dea ei banii la cele 40.000 de firme pe care pretind că vor să le ajute? Dacă statul român tot garantează împrumuturile, de ce nu luați voi banii și îi dați prin trezorerii?!

Așa se vor putea finanța companiile care chiar au nevoie de sprijin și care nu se vor califica niciodată după criteriile stabilite de bănci. Și mă refer la cei din domeniile cel mai tare afectate de criza generată de coronavirus: HORECA, transporturi, construcții, comerț etc.

Altfel, până când companiile vor trece de birocrația finanțelor și băncilor va fi prea târziu pentru prea multe companii!”, opinează Tăriceanu.