Covid vs turism: Ministrul Sănătății nu exclude noi reguli stricte pe plaje

Vama Veche
Vama Veche

Nici Raed Arafat nu se lasă mai prejos:”unii sunt dispuși să facă absolut orice ca să nu respecte regulile”

Nici nu a început bine sezonul estival pe litoralul românesc, că autoritățile ar putea suspenda total sau parțial activitățile turistice. După scandalul mediatic cu turiștii care ignoră total regulile de protecție și distanțare socială, Ministrul Sănătății, aflat în vizită de lucru pe litoral nu exclude adoptarea unor noi reguli stricte.

În opinia sa, există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus. ”Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetăţeni care se reîntorc în acele teritorii, nu trebuie să gestionăm neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival.Turiştii trebuie să ştie că, chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe, să-si evalueze starea de sănătate, un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu Covid” a declarat Nelu Tătaru la Constanța.

Vama, pe lista potențialelor focare

„Există posibilitatea ca Vama Veche și alte zone de pe litoral să devină focare. În următoarele trei luni vom avea o mare aglomerare în Constanța și tot ce înseamnă litoral. Trebuie să gestionăm nu neapărat Constanța, cât și tot ceea se întâmplă în acest sezon estival Acum patru săptămâni aveam o transmitere de 0,6, 0,7, acum suntem la 1,4, gândiţi-vă că după situaţia de ieri eram în situaţia zilei de 8 mai”, a precizat ministrul Sănătății. La rândul său Raed Arafat a tras semnalul de alarmă privind nerespectarea regulilor de protecție pe litoral. „Pe plajă, dacă nu porți mască și stai la distanță suficientă poate fi compensare, dar am văzut în ultima perioadă, fără să generalizăm, că unii sunt dispuși să facă absolut orice ca să nu respecte regulile, să meargă la dans, la festivități, la orice.În acest moment nu e recomandat pentru că e risc de răspândire mai mare în astfel de anturaje, și totuși vedem că unii nu respectă, în pofida faptului că s-au făcut controale serioase. Înțelegem că turismul e important, fiecare vrea în concediu, dar aici sunt foarte necesare cooperarea și înțelegerea situației și aplicarea regulilor compensatorii. Turismul s-a deschis, dar cu restricții”, a declarat Arafat.

Profitul hotelierilor, pe apa Sâmbetei

Anunțul ministrului Sănătăți vine în contextul în care din această lună tarifele la cazare au crescut cu cel puțin 30% pe litoral pe fondul afluxului mare de turiști. Hotelierii constănțeni vor să recupereze cât mai mult din banii pierduți în contextul pandemiei Covid, dar se pare că statul are alte planuri în acest sens.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, mai ales că zilele acestea s-a raportat o creștere a cazurilor de persoane infectate. În contextul creșterii susținute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra necesității respectării cu strictețe a măsurilor de protecție sanitară: purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentTăriceanu, temperat în critici legate de Legea carantinei și a izolării, însă nu vrea să treacă „precum gâsca prin apă”
Articolul următorClotilde Armand, depășită de situație: se întreabă cine a modernizat o stradă din S1