Sursa: Facebook

Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de astăzi, asupra a doi inculpați, persoane fizice, care sunt cercetate pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Faptele, precizează procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție, vizează crearea de firme în mod artificial pentru obținerea de fonduri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Ieri, în cauză procurorii și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat percheziții domiciliare în trei locații, situate pe raza municipiului Caransebeș, județul Caraș –Severin, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Ulterior activităților derulate și audierilor, cele două persoane au fost plasate sub control judiciar, printre obligații fiind și acelea de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, precum și de a nu părăsi teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent. În total, spun procurorii, prin mecanismul pe care l-au creat și derulat, inculpații ar fi obținut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei, motiv pentru care procurorii au dispus măsuri asigurătorii, până la concurența sumei menționate mai sus.

În perioada 2016 – 2022, cei doi inculpați ar fi inventat un mecanism ce presupunea crearea, în mod artificial, a condițiilor necesare obținerii în mod nelegal de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, “Instalarea tânărului fermier …..” și “Agricultură ecologică”.

Concret, cei doi inculpați ar fi înființat atât pe numele lor cât și pe numele altor persoane din anturajul acestora entități juridice (societăți comerciale sau persoane fizice autorizate) pe care, în fapt, le controlau și, ulterior, atât personal cât și prin intermediari, ar fi depus la cele două organisme menționate mai sus mai multe documente și declarații false sau inexacte (declarații, adeverințe, certificate, etc.), prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile.

În realitate, niciunul dintre inculpați nu ar fi îndeplinit condițiile pentru a fi considerat un ”fermier activ”, nedesfășurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate (livezi, pășuni etc.) fiind lăsate în paragină”, detaliază procurorii DNA.

Articolul precedentFostul primar al Buzăului, judecat cu repetiție pentru corupție
Articolul următorVa fi oprită apa în localitățile constănțene Culmea și Oituz, Baza Militară și Aeroportul din Mihail Kogălniceanu