Lia Olguța Vasilescu, convinsă că românilor li se pregătește pensionarea la 70 ani

Dincolo de supozițiile Liei Olguța Vasilescu, legea stipulează foarte clar faptul că activarea în câmpul muncii până la vârsta de 70 ani este OPȚIONALĂ

Foto: Preluare ZF.ro

În urma anunțului potrivit căruia legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat și introduce posibilitatea OPȚIONALĂ de a activa în câmpul muncii până la vârsta de 70 ani, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a arătat convinsă că, în realitate, legea ar fi foar un paravan pentru ca, mai încolo, să se instituie obligativitatea în acest sens.

Lia Olguța Vasilescu: „Cei de la Comisia Europana au solicitat să majoram vârsta de pensionare, am spus că nu putem face asta când speranța de viață la barbați e 71 de ani, am zis că nu putem să ținem pe cineva să muncească până moare”

„Pe urma au spus ca sa fie optional. Noi avem dupa Bulgaria cea mai mica speranta de viata din UE”,  a mai zis fostul ministru, actual primar al Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Astfel, social democrata se declară convinsă că, în realitate, se urmărește obligativitatea: „E clar ca au avut aceste discutii la Comisia Europeana, e clar ca nu au mers pe principiul de a apara cetateanul roman si asta se va intampla intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat (…) Baga soparla asta ca să se obisnuiască omul sa munceasca pana la 70 de ani si pe urma devine obligatorie”.

PSD îl trimite pe Klaus Iohannis să strângă gunoaiele din Sectorul 1

Ce prevede legea, în câteva cuvinte

Cu toate că legea va intra în vigoare abia după ce va trece pe sub furcile caudine ale Parlamentului, principalele prevederi ale acesteia se referă la angajații la stat și la privat care pot opta, după ce împlinesc vârsta de pensionare, să muncească în continuare până la vârsta de 70 de ani (o opțiune, nu o obligație!). Mai mult bugetarii care aleg să muncească după ce ies la pensie nu vor mai primi pensia pe perioada în care muncesc. Nu același lucru se întâmplă în sectorul privat, unde angajații pot cumula pensia cu salariu. De asemenea, angajații care au optat să muncească până la 70 ani pot să renunțe în orice moment la alegerea făcută și să rămână la pensie. Există inclusiv o excepție de la regulă: pot cumula pensie și salariu la stat persoanele cu funcții alese (precum aleșii locali și parlamentarii) și persoanele ale căror mandate sunt indicate de Constituție, ca membrii CCR ori cei ai Curții de Conturi).

Articolul precedentNouă autospeciale de pompieri au intervenit, din nou, la EcoBurn Brazi. Încă mai sunt focare care ard mocnit!
Articolul următorRaluca Turcan, previziuni: fără Florin Cîțu în fruntea PNL, partidul riscă să dispară
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.