Foto: Asociația MaiMultVerde
Foto: Asociația MaiMultVerde

Astăzi, 9 mai, Asociația Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, demarează primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră.

În cadrul acestui studiu vor fi prelevate și analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu către Marea Neagră.

Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantități, deoarece până acum nu a fost efectuată nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării

Prelevarea aluviunilor se va face pe tot parcursul anului 2022 în două locații: la intrarea Dunării în țară, la Moldova Nouă, și înainte de ieșirea sa în Delta Dunării, în zona Isaccea. Testarea se va face în toate cele 4 sezoane (primăvară, vară, toamnă, iarnă), cu accent pe perioadele ploioase și de topire a zăpezilor, în care cantitatea de aluviuni aduse de afluenți pe Dunăre crește simțitor”, se precizează în comunicat

Ce este microplasticul și de ce este el o problemă?

Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu un diametru de maximum 5 mm.

Acesta provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar și din abraziunea anvelopelor.

Se estimează că acum există trilioane de particule microplastice în mediul marin.

Coordonatorul programului ”Cu Apele Curate”: ”Problema este că materialele plastice (inclusiv microplasticele) se descompun în sute sau chiar mii de ani și, prin urmare, resturile de plastic se acumulează în apele noastre de la an la an”

Microplasticele pot fi confundate cu hrană de către păsări și pești, iar aceasta este o reală problem inclusiv pentru sănătatea noastră, a oamenilor” spune Marta Popescu, coordonatorul programului ”Cu Apele Curate”.

Conform studiilor efectuate până acum referitoare la distribuția plasticului în apele curgătoare, peste 98% din deşeuri plutesc la o adâncime de sub un metru de la suprafață, iar cea mai mare parte a deşeurilor se află chiar în prima jumătate de metru.

Studiul va reprezenta un sprijin pentru organizațiile guvernamentale care pot direcționa eforturi către prevenirea poluării cu microplastic. Totodată, informațiile vor fi relevante pentru comunitatea de cercetători și activiști de mediu, comunitate care poate interveni prin activități de remediere sau pervenire a acestui tip de poluare. Tot lanțul trofic este afectat de acest tip de poluare iar consecințele sunt diverse”, a declarat Ionuț Procop, președinte Global Water Partnership România.

Articolul precedentSoldații ruși au atacat o școală în care se adăposteau 100 de persoane
Articolul următorÎn data de 17 iunie va începe programul Rabla pentru Electrocasnice
Jurnalist full-time / Pesimist part-time