Sursa foto: Council Of Europe
Sursa foto: Council Of Europe

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AJE), Paolo Magagnotti, a afirmat că problema actuală cu care se confruntă Europa este războiul, o situație ce a provocat o nouă geopolitică.

Acesta a declarat că este nevoie de multiralism și nu de bilateralism, precizând că tot mai multe state au ajuns să coopereze.

De asemenea, Magagnotti a mai spus că Uniunea Europeană are nevoie de o armată unică, lucru propus încă din 1950, dar care nu a fost ratificat.

„(…) Dar sper, acum, ca membrii Parlamentului European, în special şefii de stat şi guvernele să îşi dea seama că este necesară, de urgenţă, o comunitate europeană de apărare”, a  spus Paolo Magagnotti, informează Agerpres.

Cum războiul divizează societatea. Care este rolul jurnaliștilor în această situație

Totodată, președintele AJE a mai precizat că lumea se confruntă cu o „nouă poză geopolitică foarte periculoasă”, iar jurnaliștii trebuie să informeze corect lumea, respectând etica.

„Din păcate, avem mult fake news şi este necesar ca jurnaliştii să fie siguri că sursa informaţiilor este corectă. Din păcate, avem surse de informaţii care, cred că în multe situaţii, nu sunt corecte. Este dificil, dar este necesar”, a mai spus Paolo Magagnotti.

De asemenea, acesta a reamintit faptul că guvernele lumii trebuie să „lucreze foarte mult pentru a ajuta jurnaliștii”, să îi protejeze, în special când sunt trimiși în zone de război.

„Asociaţia poate face ceva, dar nu foarte mult. Este necesar ca guvernele să se angajeze pentru protecţia jurnaliştilor”, a concluzionat Paolo Magagnotti.

Reamintim că în perioada 9-10 mai, la Timișoara, are loc , o întrunire specială provocată de războiul din Ucraina, sub tilul „EJ Special Meeting in the Wave of the War in Ukraine”, organizată de Asociația European Journalists – The Communication Network.

Dezbaterile care au loc în aceste două zile vor fi transmise integral în format video, la acestea putând participa și jurnaliști din Ucraina.

Zeci de jurnaliști și-au găsit sfârșitul în Ucraina, după ce aceștia au fost atacați de armata rusească în timp ce încercau să transmită atrocitățile pe care Putin le-a făcut în Ucraina după ce a decis invadarea țării pe 24 februarie.

Citește și articolul: Nicolae Ciucă respinge orice încercare de intimidare a jurnaliștilor

Articolul precedentAcuzații de malpraxis, după ce un copil a murit pe masa de operație
Articolul următorSoldații ruși au atacat o școală în care se adăposteau 100 de persoane
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.