După scrisoarea prințului austriac Emanuel von and zu Liechtenstein, ajuns în centrul atenției după scandalul uciderii ursului Arthur, în care nega faptul că l-ar fi ucis cel considerat unul dintre cei mai mari urși din Europa, activistul Mihai Goțiu îi cere demisia sau demiterea de la șefia Direcției Biodiversitate, considerând că acesta este „minimul minimului, ca primă măsură, pentru a demonstra până la capăt, măcar post-mortem, buna-credinţă a ministrului”. Asta în contextul în care toate informațiile din acest moment sunt în contradictoriu și învăluie „cazul Arthur” într-un hățiș greu de descurcat.
Deși ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat unele prime măsuri „care să limiteze marja de mișcare a profitorilor de pe urma uciderii urșilor bruni”, acestea nu sunt de ajuns, în opinia lui Goțiu.
„Prințul de Liechtenstein se jură că nu l-a împușcat pe mare urs Arthur, ci un ursuleț (ursoaică?) pentru care ar avea acoperire în acte. Într-o tăbăcărie din Târgu Secuiesc, jurnaliștii au descoperit, însă, la argăsit, blana unui urs cum oamenii din breaslă spun că n-au mai văzut. Avem, de anul trecut, solicitarea unui sătean din Covasna, legată de o ursoaică cu pui, care i-ar fi ucis oile, dar o derogare pentru un urs (că pentru ursoaice cu pui nu se poate da decât relocare, nu împușcare). Și mai avem imagini cu ursul împușcat”, a scris Mihai Goțiu, pe pagina sa de Facebook.
Cine minte?
Acesta atrage atenția asupra scenariilor ce vin după publicarea scrisorii prințului, adică fie Emanuel von and zu Liechtenstein a împușcat un urs „de talie mică” și altcineva pe Arthur, ori prințul minte, ori actele pe care le invocă prințul mint. „Ce nu e contrazis de vreun document sau vreo altă probă e faptul că nu există solicitare aprobată pentru marele urs a cărui piele se află, acum, în tăbăcăria din Târgu Secuiesc. Iar dacă există, atunci derogarea a fost dată printr-o șmecheria mizerabilă”, a mai scris Goțiu.
Cineva trebuie să răspundă, nu doar penal
Potrivit lui Mihai Goțiu, Direcția Biodiversitate din Ministerul Mediului este implicată în toată această „magie macabră, fie pentru că are o conducere incompetentă, care nu poate să explice ce s-a întâmplat”, iar cineva trebuie să răspundă, nu doar cu penal. În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru braconaj și uz ilegal de armă, iar Tanczos Barna a anunțat că sunt deschise două anchete, în paralel, una de către Garda Națională de Mediu, o alta de Garda Forestieră.
„O demisie/demitere de la șefia acestei Direcții din Minister este minimul minimului, ca primă măsură, pentru a demonstra până la capăt, măcar post-mortem, buna-credință a ministrului. Atât în ceea ce privește acest caz de crimă ecologică, cât și, în general, în ceea ce privește soarta urșilor bruni și protecția biodiversității și a mediului din România”, a concluzionat activistul Mihai Goțiu.
Goțiu „ține cu ursul” și-i „pune în bătaia puștii” pe Florin Cîțu și pe Tanczos Barna