Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Europei, în care a reafirmat atât importanța proiectului european, dar și nevoia de solidaritate. În completare, premierul Cîțu a precizat că apartenența României la Uniunea Europeană înseamnă accesul la suficiente doze de vaccin pentru oprirea pandemiei, dar și 29 de miliarde de euro pentru redresarea economiei.
„Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană şi statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecţiilor învăţate din experienţa ultimului an, dar şi un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare şi al speranţelor reînnoite, putem realiza o proiecţie asupra viitorului Uniunii. Este, aşadar, un prilej de analiză, dar şi de reafirmare a principiilor şi a obiectivelor de bază ale Uniunii. Unitatea şi solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declaraţiei enunţate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.
Acesta a precizat că cele două valori comune sunt la fel de relevante şi astăzi pentru construcţia europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea şi progresul Uniunii Europene. „Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanţa proiectului european şi a unui răspuns unit şi solidar al statelor membre şi al instituţiilor europene”, a transmis Klaus Iohannis.
„Apartenența noastră la Uniunea Europeană înseamnă, pe înțelesul tuturor, acces la suficiente doze de vaccin pentru România. Din 2007 suntem parte din această mare familie europeană. Iar pandemia a arătat cât de importantă este solidaritatea în aceste vremuri dificile”, a spus șeful Guvernului, într-o postare pe Facebook.
9 Mai, Ziua Europei, dar și Ziua Independenței
Pentru România, ziua de 9 mai are o dublă semnificație, fiind Ziua Independenței de Stat a României. 9 mai 1877 este ziua în care Mihail kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaților, Declarația de Independență a României, act care consfințea înscrierea definitivă a țării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, de Armată, pe câmpurile de luptă de la Plevna, Rahova, Grivița, Smârdan și alte redute cucerite cu sânge și sacrificii.
Pasul spre Uniunea Europeană de astăzi a fost făcut în 9 mai 1950, când ministrul de externe al Franței, Robert Schuman a citit în fața presei internaționale declarația prin care chema Franța, Germania și alte patru state europene să își pună în comun producțiile de cărbune și oțel, așezând astfel piatra de temelie a unei federații europene.