Comisia Europeană nu a reînnoit comanda pentru doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, după luna iunie, când contractul lor expiră, relatează Reuters. Anunțul a fost făcut, duminică, de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. „Nu am reînnoit comanda după iunie. Vom vedea ce se întâmplă”, a spus Breton, adăugând că este „un vaccin foarte bun”.
Comisia Europeană, în proces cu producătorul ce dezvoltă vaccinul AstraZeneca
Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată producătorul anglo-suedez pentru nerespectarea obligațiilor contractuale, motivându-și această decizie prin faptul că „prioritatea UE este să asigure că livrările de vaccinuri sunt conform programului pentru a proteja sănătatea cetățenilor europeni”, a declarat comisarul european, Stella Kyriakides.
AstraZeneca a stârnit furia UE în ianuarie, când a spus că nu va putea oferi Uniunii Europene numărul de doze anticipate inițial. Astfel, până la sfârșitul primului trimestru, compania a livrat 30 de milioane de doze către țările UE, în loc de cele 100 de milioane de doze garantate în contractul său UE. Această situația a pus multe țări în incapacitatea de a-și continua campaniile de vaccinare.
Compania a estimat că va livra aproximativ 70 de milioane de doze până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului, când ar fi trebuit să livreze toate cele 300 de milioane de doze garantate în contractul UE.
UE, contract pentru 1,8 miliarde de doze de la Pfizer-BioNTech
Sâmbătă, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că a fost încheiat un contract cu Pfizer-BioNTech, pentru achizționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid.
„Comisia tocmai a aprobat un contract pentru 900 de milioane de doze ferm (+ 900 de milioane de doze opţional) cu BioNTech şi Pfizer”, a anunţat într-un tweet Ursula von der Leyen. „Vor urma alte contracte şi alte tehnologii de vaccinuri”, a adăugat șefa CE. Aceste noi livrări, prevăzute să aibă loc începând din acest an şi până în 2023, vor permite inclusiv adaptarea la noi tulpini de coronavirus, dar şi vaccinarea copiilor şi adolescenţilor.
Potrivit lui Thierry Breton, este aștepta ca prețul serului de la Pfizer să crească față de contractele anterioare, această creștere ar putea fi justificată de cercetările suplimentare necesare, dar și de modificările echipamentelor de fabricare.