manda tudorel toader

Nicio problemă pe latură penală pentru Claudiu Manda, care este şeful PSD Dolj şi candidează pentru un nou mandat de europarlamentar pe lista comună PSD-PNL.

Acuzat de fapte de corupție în urmă cu 3 ani, Manda tocmai ce a primit o soluție definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție, conform căreia faptele s-au prescris.

În același dosar, cel de-al doilea inculpat, Marius Nicolae Simcelescu, fost director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, a fost achitat.

Și, dată fiind sentința, ÎCCJ a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de AJPIS Dolj, în condițiile în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțineau că instiuția „a suferit un prejudiciu de 315.850 lei”, bani cu care s-a constituit parte civilă.

Despre soluție judecătorilor un comentariu a fost lansat în spațiul public de ex-ministrul Justiției, Ana Birchall, care critică modul în care se aplică legea. Firește, Birchall a găsit un vinovat:

Mult rău a mai făcut justiției această prescripție reglementată atât de neprofesionist de către Cătălin Predoiu într-un articol din Cod declarat ulterior neconstituțional!

Chiar și după ce a fost declarat neconstituțional și se putea modifica legea (sfârșitul anului 2019) astfel încât să se pună capăt acestei practici de închidere a dosarelor în baza prescripției, niciun ministru care a venit după mine la MJ nu s-a deranjat să modifice legea, deși avea toată analiza lăsată de mine când am plecat de la MJ (eu nu puteam constituțional să modific, pentru că încă nu erau respinse în Parlament legile lui Iordache, legi respinse la sfârșitul lui 2019).

“Claudiu Manda a scăpat definitiv de procesul în care era acuzat de corupție. Faptele s-au prescris”.

Până la această decizie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție anunțau în aprilie 2021 că Manda s-ar face vinovat de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în timp ce Simcelescu de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Aceasta în condițiile în care în dosar mai fusese cercetat un inculpat – fostul primar al comunei Bratovoești (Dolj), pe numele său Ion Marin, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale”, detalia DNA.

Articolul precedentSuspiciuni de fraudă la Primăria Sectorului 1
Articolul următorNicușor Dan, sincer: „Există o șansă reală ca la sfârșitul acestor alegeri primarul Bucureștiului să fie Cristian Popescu Piedone”