Adrian Chesnoiu
Sursa foto: Facebook/ Adrian Chesnoiu

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că societățile de profil au suficiente stocuri de semințe și ulei de floarea-soarelui până la noua producție. „România are stocuri pregătite pentru o bună parte din populație într-o perioadă de timp determinată”, a precizat ministrul.

„La anumite tipuri de produse, România stă foarte bine din punct de vedere al stocurilor”, a explicat ministrul Agriculturii

El a explicat că este vorba de două tipuri de stocuri. Este vorba de stocurile pe care și le face fiecare stat în rezerva lui pentru situații de criză, România având stocuri pregătite pentru o bună parte din populație într-o perioadă de timp determinată dar și de stocurile de tranzacționare.

„Iar de cealaltă parte vorbim de stocurile de tranzacționare pe care societățile comerciale, firmele românești din domeniul agro-alimentar, le dețin și le tranzacționează atât pe piața internă, cât și pe piața externă. La anumite tipuri de produse, România stă foarte bine din punct de vedere al stocurilor”, a explicat ministrul Agriculturii

Ministrul nu a putut prezenta estimări, dar a zis că stocurile de ulei de floarea-soarelui și de semințe de floarea-soarelui sunt acoperitoare până la noua producție de floare.

„Nu putem să intrăm în anumite estimări, dar ce pot să vă spun, spre exemplu, la uleiul de floarea-soarelui, că tot s-a iscat acea isterie pe care am văzut-o cu toții în acel weekend de foc, stocurile de ulei de floarea-soarelui și de semințe de floarea-soarelui sunt acoperitoare până la noua producție de floare, deci avem pentru o perioadă destul de lungă”, a declarat ministrul.

Ministrul Agriculturii a mai explicat că stocurile statului sunt pentru populație în situația în care, spre exemplu, nu s-ar mai găși ulei pe piață.

„Stocurile statului sunt intangibile, nu scoatem din rezerva de stat și nu discutăm despre ele atunci când vorbim de stocurile de tranzacționare. Stocurile statului sunt pentru populație în situația în care, spre exemplu, nu s-ar mai găsi ulei pe piață. Statul român atunci intervine și scoate din rezervă de stat stocurile pe care le are la dispoziție pentru situații de criză, dar nu este cazul, pentru că la nivelul societăților comerciale de profil, societăților procesatoare și producătoare de ulei de floarea-soarelui, sunt stocuri suficiente pentru a asigura necesarul de consum intern până la nouă producție”, a conchis ministrul.

Podul peste Dunăre de la Brăila va rezista 100 de ani

Articolul precedentPrimarul Sectorului 5: ”Filosofia vieții este oglindită-n floarea de cireș”
Articolul următorDouă cadre medicale, reținute pentru imunizări fictive împotriva COVID