Cum pot tinerii români care au 18 ani să călătorească gratuit cu trenul în Europa

Oportunitatea este oferită în cadrul programului Erasmus+.

Pe data de 7 aprilie au început înscrierile la DiscoverEU, o acțiune din cadrul programului Erasmus+, care oferă tinerilor de 18-19 ani din România posibilitatea să aplice pentru unul din cele 35.000 de permise care le permite să călătorească gratuit cu trenul în Uniunea Europeană.

Perioada de înscriere a început joi, la ora 13:00, și se va termina pe data de 21 aprilie 2022, la ora 13:00. Înscrierile online se vor face completând formularul disponibil pe Portalul European pentru Tineret. Comisia Europeană le va oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea merge în Europa între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023, timp de maximum o lună.

35.000 de permise de călătorie cu trenul şi cu alte mijloace sunt disponibile

Tinerii selectați vor călători cu trenul dar proiectul permite utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar. Proiectul ține cont de considerente de mediu, de timp și de distanță.

În total sunt disponibile 35.000 de permise de călătorie cu trenul şi cu alte mijloace. Cei care doresc să se înscrie în program trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, trebuie să fie născuți între între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv), să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere. De asemenea, tinerii trebuie să fie rezidenți legal, la momentul luării deciziei de selecție, în state membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau țările terțe asociate la programul Erasmus+, respectiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport.Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.  Bugetul  estimat este de 26,2 miliarde euro. Suma reprezintă aproape dublul finanțării de care a beneficiat programul anterior (2014-2020).  Programul sprijină prioritățile și activitățile definite în contextul Spațiului european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda pentru competențe în Europa.

Două cadre medicale, reținute pentru imunizări fictive împotriva COVID

Articolul precedentPlasticul, un pericol pentru sănătate, transformat în combustibil alternativ. Inițiativa inedită a unei firme din Prahova
Articolul următorMinistrul Vasile Dîncu, semnal de alarmă legat de războiul din Ucraina: Este o acalmie falsă