Exporturile de produse alimentare din Ucraina vor fi sistate!

Măsura a fost luată din cauza războiului

Exporturile de bunuri esențiale din Ucraina vor fi interzise de către guvernul de la Kiev. Potrivit ministrului ucrainean al Agriculturii și Alimentației, Roman Leshcenko, măsurile au fost luate „pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina” dar și „pentru a răspunde nevoilor populației pentru aprovizionarea cu produse alimentare critice”.

„Aceasta înseamnă o interdicție de facto a exportului”, a precizat Executivul de la Kiev.

Ce produse nu vor mai putea fi exportate

Astfel, va fi „interzis” exportul de ovăz, mei, hrișcă, zahăr, sare, grâu, porumb, carne, dar și de bovine și produse secundare din Ucraina.

Ucraina este unul din marii furnizori de produse agricole din Europa, potrivit datelor Comisiei Europene.

Rusia și Ucraina numite cândva „grânarul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul produs la nivel mondial și jumătate din producția de floarea soarelui. Ucraina vinde, de asemenea, o cantitate mare de porumb la nivel global. Analiștii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.

Prețurile grâului au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Prețul grâului a atins cel mai mare nivel din ultimii 14 ani.

Ucraina ar fi urmat să aibă în anul 2022 un nivel record al exporturilor de grâu, dar invazia nu va mai face posibil acest lucru.

Șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a avertizat că războiul din Ucraina poate conduce la o creștere majoră a prețurilor alimentelor la nivel mondial. Acest lucru ar avea un impact catastrofal asupra celor mai sărace țări din lume.

El a avertizat că anumite țări ar putea fi deosebit de afectate de criza actuală, din cauza ponderii mari de cereale importate în prezent din regiunea Mării Negre.

„În Liban, 50% din cerealele lor provin din Ucraina. Yemenul, Siria, Tunisia – și aș putea continua – depind de Ucraina pentru pâine. Așa că de la un grânar pentru alții Ucraina va avea nevoie, literalmente, de pâine. Este un revers incredibil al realității”, a mai spus el

David Beasley afirmă că mulți oameni de pe planetă sunt în pericol să sufere de foamete. „Tocmai când crezi că iadul pe pământ nu poate ajunge mai rău, fix asta se întâmplă”, a declarat acesta.

Statele Unite: Nord Stream 2 este o „mare bucată de metal pe fundul mării”

Articolul precedentCe avertisment dur transmite Rusia
Articolul următorShell își închide benzinăriile din Rusia