Fostul premier Adrian Năstase comentează atmosfera din Parlament, așa cum o percepe în prezent, cu legătură directă vizavi de ieșirea lui George Simion față de ministrul Virgil Popescu.
Nu doar comentează, ci face o radiografie a Parlamentului, explicând, prin ochii celui care a trecut pe acolo chiar de la începutul actualului stat democratic România, când „totul trebuia reconstruit”.
Adrian Năstase explică totodată și cum s-a ajuns aici, din perspectiva sa degradarea putând fi observată cu ochiul liber, în condițiile în care, față de primii ani ai Parlamentului, acum aleșii poporului nu au altceva de făcut decât să guverneze în interesul celor care i-au trimis în acele funcții, fără provocările trecutului, legate de reconstruirea unui sediu sau gândirea de „proceduri parlamentare, infrastructura de documentare, comisii, diplomație parlamentară.
Mai mult decât atât, Năstase face o comparație, într-un articol publicat pe blogul său, și cu privire la calitatea parlamentarilor din anii 90, „personalităti politice și juriști de marcă”, oameni cu care se putea discuta la un anumit nivel.
„Sunt prea mulți pentru a-i enumera. Dezbaterile generale erau fabuloase. Îl voi menționa pe Ioan Rațiu care a fost vicepreședinte al Camerei și cu care am mers în Marea Britanie pentru a înțelege funcționarea parlamentară. De acolo am preluat, spre exemplu, ideea de a realiza un Club al parlamentarilor (care a functționat o vreme). Am preluat idei pentru regulamentul de funcționare a Camerei, procedura întrebărilor pentru guvern sși multe altele. Am fost la Camera reprezentanților din SUA, de unde am preluat sistemul general de documentare sau funcționarea Departamentului de relații externe.
Ideea de bază a fost aceea de duce dezbaterea din stradă în parlament. În esență, asta înseamnă democrație reprezentativă. O vreme lucrul ăsta a funcționat. Remarc cu tristețe faptul că, în ultimii ani, dezbaterea se mută, adeseori, din parlament înapoi în stradă, iar conduita unor parlamentari a devenit penibilă, uneori chiar grobiană. Utilizarea unor expresii jignitoare, incapacitatea de a-l asculta pe cel care vorbește la tribună, utilizarea agresivă a telefoanelor mobile pentru a filma în incintă, tăvălitul pe jos, zbierete, agresarea fizică a unor parlamentari/ miniștri în clădirea parlamentului au început să ducă la pierderea respectului pentru parlament și pentru parlamentari. Probabil că unii parlamentari încearcă să ofere circ dacă nu pot oferi soluții.
Sigur, unii consideră că o anumită ținută nu contează, că pot veni îmbrăcați oricum. Le sugerez să urmărească transmisiile din parlamentul britanic pentru a vedea cum sunt îmbrăcați parlamentarii acolo. Sau să asculte modul de adresare între aceștia, de la tribună.
Probabil că într-o societate în care infractorii îi agresează pe polițiști pe stradă, în care violența domestică atinge cote tot mai înalte, în care elevii și elevele se bat în parte este greu să vorbim despre o „Românie educată”. Iar prețul pe care îl plătim (și îl vom plăti și mai scump) va fi incapacitatea de a adopta decizii și legi bune, bazate pe dialog politic, responsabilitate și profesionalism”, atrage atenția fostul premier.