Dominic Fritz

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, critică voalat modul în care autoritățile – colegii săi de coaliție până la urmă – gestionează pandemia în țara noastră. După ce săptămâni întregi a făcut apeluri repetate pentru ca Timișoarei să îi fie alocate mai multe doze de vaccin, Fritz a vorbit astăzi într-o conferință de presă despre testările care se efectuează în toată țara, explicând că încă nu se testează la nivelul la care ar trebui.

Aceasta în contextul în care județul Timiș în general are o rată mare de infectare însă, după cum spune edilul Timișoarei, explicația este aceea că se testează mult, aproape dublu față de alte zone. În cadrul aceleiași conferințe de presă, Fritz a solicitat autorităților centrale să aloce mai multe doze de vaccin în Timiș, potrivit Opinia Timișoarei.

Impresia mea, dacă mă uit la cifre, este că noi avem mai multe cazuri cunoscute pentru că noi, în Timiș, tesăm cum ar trebui să testeze toată România. Cred că este o problemă că în alte părți ale țării ne mințim singuri și asta ne dă o impresie de falsă siguranță. Ca să fac o comparație, în Timiș se fac săptămânal, în medie, cam 1.500 de teste PCR la 100.000 de locuitori. Media națională este de 700 de teste la 100.000 de locuitori. Deci noi în Timiș testăm dublu. Zece la sută din toate testele făcute în România sunt în județul Timiș.

Eu cer urgent o politică unitară de testare, nu numai de raportare, la nivelul întregii tari. Să fie publice aceste date despre numărul de teste efectuate la nivel de județ, pentru că așa vedem ca un județ care pe hârtie este verde este poate mai în pericol decât unul care este pe hârtie roșu. Spun doar că ceilalți nu iau destul de mult în serios, iar asta are efecte negative.

Fac apel la transparență și în privința vaccinării și propun o schimbare a criteriilor de alocare a dozelor în funcție de numărul de programări. E absurd să trebuiască timișenii să se deplaseze în alte județe. Dați vaccin acolo unde cererea este mai mare. Înțeleg foarte bine ca România, la fel ca peste tot în lume, are mai multă voință de a vaccina decât doze disponibile”, a declarat primarul, potrivit sursei citate.

Articolul precedentDecizie inedită: soluția lui Ciolacu ar fi Laura Codruța Kovesi
Articolul următorPrimăria Sectorului 5 și certificarea sistemului de management al calității