Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a anunțat că Uniunea Europeană trebuie să investească 500 de miliarde de euro în centrale nucleare moderne până în 2050.
Demnitarul european a precizat că este nevoie ca energia nucleară să primească eticheta verde în cadrul tranziției energetice.
„Numai centralele nucleare existente vor avea nevoie de investiţii de 50 de miliarde de euro până în 2030. Iar cele de noua generaţie vor avea nevoie de investiţii de 500 de miliarde de euro până în 2050”, a spus Breton, relatează Agerpres.
Franța susține etichetarea centralelor nucleare drept investiții „verzi”
De asemenea, Comisia Europeană are un proiect prin care unele centrale nucleare și o parte dintre centralele electrice ce utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea fi incluse pe lista investițiilor „verzi.”
Executivul comunitar a anunțat că până în 12 ianuarie va strânge reacții cu privire la propunerile sale, iar după va prezenta în mod oficial textul final al propunerii. Textul propus va fi discutat de guvernele statelor membre ale Uniunii Europene și cu Parlamentul European.
Comisarul european pentru piața internă e de părere că tranziția ecologică va antrena o revoluție industrială de o amploare inedită.
„Precum şi o cursă pentru capital între diferite surse energetice, de exemplu numai energiile regenerabile vor mobiliza investiţii de 65 de miliarde de euro pe an. La aceasta va trebui să adăugăm investiţii de 45 de miliarde de euro pe an pentru a ne dota cu infrastructuri de reţea suplimentare”, a mai precizat Thierry Breton.
Mai mult, demnitarul european estimează că până în 2050, energia nucleară va reprezenta cel puțin 15 % din mixul energetic total. Franța, unde 70% din electricitate este produsă de centrale nucleare, este un susținător al proiectului CE. Germania în schimb nu este de acord cu tranziția energiei nucleare la energia verde.
Anul trecut, la mijlocul lunii octombrie, România și alte nouă state membre UE au cerut includerea energiei nucleare pe lista investițiilor „verzi.” Toate țările semnatare au precizat că energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă.
„Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată în declarația semnată de reprezentanții celor 10 state.
Comisia Europeană: Etichetarea centralelor nucleare și pe gaze naturale, drept „verzi”