Sursa foto: Adevarul

Mii de francezi au ieșit în stradă, sâmbâtă, pentru a protesta împotriva noilor restricții pe care președintele Emmanuel Macron intenționează să le pună în aplicare.

Președintele Franței a anunțat că le va da „bătăi de cap” francezilor care nu doresc să se vaccineze și i-a catalogat drept „iresponsabili.” Mai mult, oamenii care protestează nu sunt de acord cu obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul la cafenele, baruri și muzee.

Ca răspuns la declarațiile sale, protestatarii au preluat expresia președintelui și au ieșit în stradă cu mai multe pancarte pe care scria „Nu permisului de vaccinare” și „Te vom enerva”, relatează Libertatea.ro.

Varianta Omicron a devenit dominantă în Franța

De asemenea, oamenii din stradă îl acuză pe Macron că nu respectă drepturile și libertățile cetățenilor. Administratorul spitalului Virginie Houget e revoltat pe președintele Franței, precizând că afirmațiile sale au „fost ultima picătură.” Medicul refuză vaccinarea pe motiv că a avut COVID-19. Reamintim că imunizarea împotriva coronavirusului este obligatorie pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății.

Totodată, alți protestatari sunt de părere că Macron politizează pandemia înaintea alegerilor. În mai multe orașe din țară, protestele au fost tensionate, iar oamenii legii au fost nevoiți să intervină pentru a calma spiritele. De exemplu, în orașul Montpellier, zeci de protestatari s-au adunat în fața Prefecturii și au încercat să intre în clădire. Forțele de securitate au intervenit rapid și au evacuat piața cu gaze lacrimogene.

Reamintim că Franța intenționează să adopte la începutul săptămânii viitoare, în Adunarea Națională, certificatul verde, necesar pentru persoanele care vreau să intre în cinema, restaurant sau să călătorească cu trenul. Cu toate acestea, parlamentarii francezi au amânat o decizie privind certificatul, după ce au primit, în repetate rânduri, amenințări cu moartea.

Franța a înregistrat, pentru a doua oară într-o săptămână, peste 300.000 de noi infectări cu coronavirus. Numărul mare de persoane aflate la terapie intensivă pune o presiune imensă pe sistemul de sănătate.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Franța s-au administrat peste 127 de milioane de doze de vaccin și s-au imunizat 50 milioane de francezi ( 74,2% din populație).

Din 3 ianuarie, masca devine obligatorie în Franța, inclusiv pentru copiii de 6 ani

Articolul precedentMedLife: „România ar putea ajunge la 50.000 de cazuri de Covid pe zi”
Articolul următorCaz revoltător în Constanța. O fetiță de doi ani a fost filmată în timp ce era bătută de mama sa
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.