O femeie de 29 de ani din Constanța a primit ordin de restricție după ce în spațiul public au apărut imagini video cu ea bătându-și fiica de doi ani. Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii de violență în familie. Din primele cercetări, filmarea ar fi din luna decembrie a anului 2021.
„Polițiștii au înștiințat D.G.A.S.P.C. Constanța, iar întrucât tatăl nu se află în țară, minora, împreună cu frații acesteia, de 5, respectiv 8 ani, au fost preluați de reprezentanții acestei instituții, în vederea dispunerii măsurilor de protecție socială”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, relatează hotnews.ro.
119, număr unic de telefon pentru cazurile de violență împotriva copiilor
Mai mult, mama copilei a fost reținută pentru 24 de ore, fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arestarea Preventivă, iar în cursul zilei de mâine, aceasta va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Reamintim că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat în urmă cu câteva zile operaționalizarea numărului unic național 119 destinat cazurilor de abuz sau orice altă formă de violență asupra copilului. Numărul este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.
Secretarul de stat Mădălina Turza a declarat că mii de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119, care a devenit activ din 5 ianuarie 2022.
„Lumea a sunat ca să vadă cum funcţionează, cum se răspunde. Au fost situaţii în special de verificare. În cursul săptămânii viitoare, vom putea să generăm şi statistici şi să vedem ce cazuri au fost până acum”, a declarat Mădălina Turza pentru News.ro.
În 2020, Poliția Română a înregistrat peste 20.000 de cazuri de loviri sau violențe în familie. Mai mult, în primele şapte luni ale anului 2021 au fost peste 5.400 de copii care au făcut obiectul unor dosare penale. De asemenea, țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la traficul de persoane și la cerșetoria ca formă de exploatare a minorilor.
Violența nu corectează niciodată comportamentul unui copil, ci ajunge să experimenteze dezechilibre în relația cu sine și cu ceilalți.
119, număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor