Vlad Negrescu, europarlamentar social democrat, a anunțat solicitarea făcută către Comisia Europeană cu privire la interzicerea încălzirii cu lemne, potrivit unei măsuri stipulate în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Mai mult, acesta crede că PNRR, în forma actuală, nu este adaptat realităților românești.
„Am solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod. În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe, adică 2.700.000 de locuințe încălzite cu lemn, conform datelor Institutului Național de Statistică, iar ponderea este mai mare pentru zonele montane”, a scris Negrescu pe contul său de Facebook.
Totodată, acesta susține că deși protejarea mediului și a pădurilor trebuie să fie o prioritate, „este imposibil pentru România să găsească și să ofere soluții alternative până în 2023”, adăugând că această măsură reprezintă „una dintre multiplele greșeli din PNRR care trebuie adaptate realităților și corectate în parteneriat cu instituțiile europene”, a concluzionat europarlamentarul român.
Budăi: „Trebuie să existe o perioada de tranziție”
De altfel, în sprijinul populației care se află în situația de a se încălzi cu lemne, ministrul Muncii și Portecției Sociale, Marius Budăi, a declarat că au fost aprobate două legi „extrem de importante” în acest context.
„Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năpraznic de scumpiri. Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găsi și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte. Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (…) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există”, a declarat Budăi, la Antena 3.
Potrivit Profit.ro, Guvernul României s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.
Confom datelor oficiale, în prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural.