Vicepremierul Kelemen Hunor a explicat, la TVR 1, viziunea sa în privința pensiilor special, „deloc populistă”, ci „principială”, în contextul în care acestea sunt formate din două componente: dintr-o parte calculată pe baza contributivității, respectiv o parte – consistentă – care vine de la bugetul de stat și care în mod evident nu are niciun impact asupra bugetului asigurărilor sociale.
„Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică – nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Acesta susține că magistraţii, procurorii şi judecătorii au „interdicţii brutale”, dar și că ies la pensie foarte devreme, raportat la limita de vârstă a majorității populației, pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni, cu o creștere eșalonată până în 2030, la 63 de ani. „Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul”, a afirmat Kelemen Hunor.
De asemenea, vicepremierul a susţinut necesitatea unor discuţii şi pentru zona militară, a serviciilor sau a politicii, unde există restricţii impuse de cariera profesională.
„Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii socio-profesionale, atunci demagogia, populismul, dispare şi atunci ştii regulile jocului. Nici eu nu accept şi nu este corect să fie pensia mai mare decât salariul. Şi acest lucru se întâmplă cu preponderenţă într-o anumită zonă şi nu se poate. Acest lucru nu este corect, nu este drept faţă de cetăţeni. Dar nici populismele… dom-le, omorâm primarii, omorâm ăştia care nu pot să reproşeze în niciun fel, dar la ceilalţi nu se poate, că nu avem curaj, nu avem viziune”, a adăugat Kelemen Hunor.
Reamintim că pensile speciale, acele indemnizații acordate primarilor, viceprimarilor, șefilor de Consilii Județene și vicepreședinți de CJ, vor fi prorogate cu încă un an, până la 1 ianuarie 2023, asta deși USR a cerut „răspicat” abrogarea acestei legi.
Cîțu: „Toate pensiile vor trece pe sistem de contributivitate”