Gazetarul Cristian Tudor Popescu ridică un semn de întrebare și face un apel la lege: ce se întâmplă când există promisiuni de dragul ștampilei? Ce se întâmplă când un politician (oricare ar fi acesta) ajunge vânzător la o tarabă de iluzii? Este nevoie de o lege care să pedepsească tarabagiul care face promisiunea. Este nevoie de o lege care să sancționeze promisiunea, să o eticheteze ca înșelătorie, iar cel ce a mințit pentru un vot în plus să fie pedepsit.
Desigur, utopie.
Propunerea lui Cristian Tudor Popescu a fost catalogată ca radicală. Radicală, într-o țară care se hrănește cu promisiuni nerespectate, politicieni care excelează în comerțul cu vise și clienți care știu cum și cât minte cântarul. O țară care insistă pe lege, dar o țară în care nu există lege.
”Eu am o propunere care nu se va vota niciodată. Să existe răspundere penală pentru înșelăciune. De exemplu, autostrada A8, există lege. S-a avansat un termen de către un partid. Partidul ajunge la guvernare, termenul nu e respectat, atunci partidul răspunde penal pentru infracțiunea de înșelăciune. Așa, cu toate aceste promisiuni făcute fără niciun fel de apăsare, plusări la poker cu națiunea, ar trebui să răspundă partidele”, a explicat Cristian Tudor Popescu în studioul Pro TV.
În legătură cu alegerile din data de 6 decembrie, Cristian Tudor Popescu afirmă:
În România, legea se aplică subiectiv, asta dacă se aplică. În România nu ești tras la răspundere pentru cuvinte. Problema intervine atunci când cuvintele guvernează, iar faptele dorm în front.
Românul nu a fost redus la tăcere, românul preferă tăcerea, neimplicarea și haosul electoral. Absența votului, vânzătorii de iluzii și vise, doctrinele încălcate, toate acestea nu țin de clasa politică. Țin de fiecare individ în parte. Individ, care plătește bani reali pentru promisiuni încălcate.
Minciuna este preferată pentru simplul fapt că este confortabilă. Iar românul se simte confortabil din 1989 încoace.