Consiliul Național al PSD a votat, în unanimitate, să intre în negocierile pentru formarea unui guvern alături de PNL, UDMR și minoritățile naționale. Pentru demararea acestora este însă nevoie ca și PNL să voteze în acest sens, ședința acestora urmând să aibă loc luni seară.
Cele două formațiuni au făcut un prim pas în acest sens, săptămâna trecută, când s-a convenit că fiecare partid va stabili în forurile de conducere dacă vor avea o astfel de coaliție de guvernare.
Totodată, prim vicepreședintele PSD Dorin Grindeanu a adăugat că nu a fost nicio discuţie în şedinţa conducerii PSD despre funcţiile politice.
Printre măsurile ce vor fi propuse de PSD în programul de guvernare se numără: „pe termen scurt, testarea extinsă şi vaccinarea, restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea urgentă a specialiştilor în sănătate, măsuri legislative pentru combaterea pandemiei, susținerea campaniei de vaccinare, printr-o abordare onestă față de populație”, a precizat Grindeanu.
În privința celui de-al doilea „calup” de pe agenda populație, facturile la utilități, Grindeanu susține plafonarea prețurilor, compensarea facturilor la energia electrică și gaz, pentru consumatorii casnici, dar și pentru IMM, astfel încât ponderea acestor cheltuieli să fie similară cu cea din decembrie 2020. De asemenea, asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilibrat, pentru păstrarea la același nivel cu factura finală din decembrie trecut.
Și în privința educației, PSD are măsuri pe care le vrea cuprinse în programul de guvernare, astfel: asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor cu prezență fizică, prin testare, o variantă de rezervă pemtru școlile în care nu se pot desfășura ore în formatul fizic, prin operaționalizarea predării în sistemul hibrid, dar și descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul Consiliului de Administrației al școlilor, cu avizul DSP.
În privința majoririi punctului de pensie și a alocațiilor, Grindeanu a transmis necesitatea „aplicării imediate a Legii 127/2019, cu indexarea, de la 1 decembrie, a pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale cu 200 de lei, la 1.000 de lei pe lună”, respectiv creșterea alocației, tot de la 1 decembrie, la nivelul stabilit de Legea 14/2020, în timp ce salariul minim, se dorește creșterea acestuia de la 1 ianuarie 2022 la 2.600, iar de la 1 iulie creșterea la 2.740 lei (pentru studii generale), respectiv 3.000 de lei (studii superioare).