Ex-ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene în vremea în care USR PLUS și PNL făceau echipă, Cristian Ghinea este circumspect nu doar în ceea ce privește bunele intenții ale foștilor parteneri de guvernare, ci și în ceea ce privește capacitatea unui viitor guvern de a stăpâni bugetul țării.
Sintetizat și plastic, Ghinea explică simplu că în acest moment „PSD și PNL își împart cioara de pe gard”, cu referire la deficitul României, dar și al viitoarelor direcții pe care țara noastră ar trebui să le urmeze.
Și, dacă fostul ministru dezvăluie că între PNL și USR PLUS urmau negocieri „dificile” pe buget, nu același lucru s-ar întâmpla în ipoteza unei guvernări cu PSD, liberalii părând a fi dispuși să accepte anumite condiții nerealiste, Ghinea dând doar câteva exemple. „Și astea nu sunt singurele aberații bugetare pe care le vom avea de dus”, avertizează Cristian Ghinea.
„Legea așa numită de plafonare a prețului la energie, trecută în parlament de PSD și PNL impune un mecanism prin care statul promite că dă niște bani firmelor din energie, pe diferența de preț. O bombă bugetară. Mecanismele liberale propuse de USR (temporare, cu efect pe preț, dar cu impact limitat pe buget) au fost refuzate.
PNLSD a proclamat ”plafonarea prețului” care sună bine ca PR dar de fapt este ”mutăm pe buget toate costurile”. Aici e și o sursă mare de corupție: să aprobe politicienii dosar cu dosar de returnat banii către companii. Oamenii care nu au fost capabili să împartă granturile mici pentru firme pe urgență de pandemie fără să încerce să le fraudeze (i-a oprit Năsui), vor avea de decis din pix miliarde de lei compensații către companiile din energie. Să vă țineți anul viitor.
Forma inițială a legii estima în expunerea de motive un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei. În parlament au tot extins aplicabilitatea astfel încât acum nu putem calcula, dar știm că va fi rău. Zic că minim 3 miliarde putem adăuga.
Sărim deci de 30 de miliarde. Și asta e doar lista scurtă a PSD. În cele 100 de măsuri PSD sunt fel de fel de propoziții generale care cert costă, dar nimeni nu știe cât și nici nu pot calcula pentru că nu e clar ce vor. Doar să sune bine.
Deci, PNL nu discută cu un partid responsabil fiscal ca USR, dar se milogește la PSD-30-miliarde-dintr-un-foc. Evident, și PNL și PSD fantazează la alte 50 miliarde lei din PNDL, bani care nu există și nu vor avea de unde să bugeteze. În acest timp subminează posibilitatea de a trage banii din PNRR – care există, sunt reali, trebuie doar să nu ne împușcăm în picior. Ceea ce propune PSD și strânge degetul PNL în ușă.
De ce acceptă PNL?
Eu nu am un răspuns rațional.
PNL, doar o singură chestie te rog: dacă pupați Piața Endependenței astăzi, măcar lasă Ministerul de Finanțe la PSD. Vreau să văd cum face PSD un buget pentru 2022. Te rog!”, scrie Ghinea.