Pe întreg teritoriul țării, starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile. Guvernul României a anunțat că măsurile adoptate pe 25 octombrie vor rămâne în vigoare, începând de marți, 9 octombrie 2021. Altfel spus, masca va vi obligatorie peste tot, accesul la mai multe activități se face pe baza certificatului verde, iar magazinele au program mai scurt.

Reamintim că accesul în mall-uri este permis persoanelor vaccinate și care au trecut prin boală. Accesul în farmacii și alimentare este permis accesul și nevaccinaților. Condiția este ca acele unități să se afle în afara centrelor comerciale mari.

Stare de alertă prelungită de Guvernul României pentru încă 30 de zile

De asemenea, prezentarea certificatului verde ( care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) se va face  în clădirile publice și instituțiile oficiale. Măsura se aplică și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane.

Cu toate acestea, accesul în tribunale și pachete nu se face în baza certificatului verde deoarece noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora. La hoteluri se pot caza doar persoanele vaccinare sau care au trecut prin boală. La sălile de fitness, săli de sport și săli de jocuri se face doar pe baza certificatului verde. Mai mult, documentul este necesar și la biblioteci, librării, cinematografe, teatre, școli populare de artă și meserii.

Masca de protecție, peste tot

Proprietarii de restaurante, cafenele, cofetării și unități de alimentație publice sunt obligați să ceară certificatul verde. Masca de protecție rămâne obligatorie peste tot în România. Aici intră atât spațiile închise cât și cele deschise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Carantina de noapte rămâne valabilă între orele 22:00 și 05:00. Cei care doresc să călătorească în acest interval orar trebuie să aibă asupra loc declarații pe proprie răspundere. Cei care circulă după ora 22:00 trebuie să poată prezenta certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).

Barurile, cluburile și discotecile rămân închise, iar agenții economici trebuie să închidă la ora 21:00. Sunt interzise evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), concertele şi spectacolele cu public, precum și accesul spectatorilor la competiţiile sportive.Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă rămân deschise pentru cei cu certificat verde la 30% din capacitate.

Ministrul Sănătății, despre posibile restricții de sărbători: „Depinde de noi”

Articolul precedentO fată de 10 ani este însărcinată în luna a cincea
Articolul următorGeorge Simion, atac dur la adresa parlamentarilor ce susțin obligativitatea certificatului verde: „Criminali”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.