Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art 1 din Legea 401/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român.
Concret, toate drepturile acordate foștilor președinți sunt retrase în cazul în care se dovedește că aceștia au avut „calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”. În acest moment, singurul vizat este fostul președinte Traian Băsescu, actualmente europarlamentar, cel care în „notele” sale a semnat cu numele „Petrov”.
Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă sub numele „Petrov”. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă – Secţia de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs. Această secţie a stabilit un prim termen al procesului pe 16 octombrie 2020, pentru desfăşurarea unei proceduri de regularizare.
Ulterior, Secţia de contencios de la Instanţa supremă a dispus ca procesul să înceapă abia la 5 noiembrie 2021, la aproape un an şi jumătate după ce a primit dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti.
Toți foștii președinți au câteva drepturi pe viață, printre care:
*folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
*o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
*paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
„Petrov” îi poartă ghinion: Băsescu ar putea să-și piardă drepturile de fost președinte