Augustin Zegrean, sursă foto: Evenimentul Zilei

Luni, 11 octombrie, președintele țării se va întâlni cu partidele parlamentare pentru a alege un prim-ministru, iar Augustin Zegrean, fostul judecător CCR, îl avertizează pe Iohannis că nu poate să propună imediat aceeași persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură. Fostul judecător al Curții Constituționale e de părere că propunerea președintelui trebuie să fie „seriosă”, iar Parlamentul să o voteze.

„În situaţia asta nu cred că Florin Cîţu mai poate să treacă”, a afirmat Augustin Zegrean, relatează hotnews.ro. De asemenea, fostul judecător a precizat că șeful statului nu poate ignora deciziile CCR și să propună o persoană care ar avea șanse să treacă în Parlament și să formeze noul guvern.

Iohannis trebuie să respecte deciza CCR

Augustin Zegrean a vorbit și despre posibila suspendare a președintelui Iohannis. El a precizat că „totul este în Parlament” și că are la dispoziție o măsură dacă șeful statului nu aplică Constituția.

„Este vorba de suspendare iar noul preşedintele interimar poate veni cu o propunere de premier care să obţină votul în Parlament”, a mai adăugat fostul judecător, relatează sursa citată.

Partidul Național Liberal a propus pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, decizia fiind luată în unanimitate în şedinţa Biroului Executiv Național de joi seară. Consultările de la Cotroceni vor avea loc luni, unde Iohannis se va întâlni cu partidele parlamentare, în vederea găsirii unei soluții pentru criza politică cu care se confruntă România. Guvernul Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, după ce moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat a fost votată cu 281 de voturi, cu 47 de voturi peste cele necesare.

Fostul lider PNL, cu doar două zile înaintea moțiunii de cenzură, a declarat că și în cazul trecerii moțiunii de cenzură, nominalizarea lui Cîțu ca premier ar reprezenta „un tupeu maxim”. În jurul lui Orban s-au strâns mai mulți parlamentari liberali ce l-ar susține pentru funcția premier. După moțiunea de cenzură, 41 de liberali au semnat o scrisoare anti-Cîțu.

La consultările de luni, USR PLUS a precizat că e de acord cu refacerea coaliției, atâta timp cât Florin Cîțu nu va mai ocupa funcția de premier.

Florin Cîțu, criticat pentru alocarea banilor din Fondul de Rezervă, chiar și de colegii de partid

Articolul precedentFlorin Cîțu, criticat pentru alocarea banilor din Fondul de Rezervă, chiar și de colegii de partid
Articolul următorIohannis a semnat legea care „taie” beneficiile foștilor șefi de stat, dacă au colaborat cu securitatea
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.