Foto: Declic
Foto: Declic

Petiția intitulată ”Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii” este adresată atât Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cât și Președintelui Senatului, Anca Dragu.

Conform studiilor, rata de recidivă în cazul agresorilor sexuali este de 70%. Practic, în fiecare zi, trei copii cad pradă violatorilor. Mai mult, parlamentarii cred că un copil peste 14 ani poate să își dea acordul pentru un act sexual.

Este nevoie de o nouă lege: abuzurile sexuale asupra minorilor sunt încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor chiar și când copiii au 9-10 ani

Semnatarii petiției inițiate de Declic cer modificarea legii care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor.

În România, a devenit o practică în justiție ca abuzurile sexuale asupra minorilor să fie încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor, chiar și când copiii au 9-10 ani.

Membrii Declic propun ca soluție existența unei legi clare. Legea trebuie să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol.

Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să fie încadrați la infracțiunea de act sexual cu un minor și să scape cu pedepse cu suspendare.

Magistrații consideră că fete de 10 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor.

Petiția poate fi semnată aici

În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor”, se arată în textul petiției.

Prin petiție, comunitatea Declic, cere Parlamentului modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol.

Considerăm că, din moment ce se presupune că o persoană are discernământ de la 16 ani, aceasta este și vârsta de la care își poate da consimțământul să întrețină relații sexuale”, au mai arătat inițiatorii petiției.

Articolul precedentRafturi goale în supermarket, în Marea Britanie
Articolul următorOrban nu exclude posibilitatea plecării din PNL
Jurnalist full-time / Pesimist part-time