MTG1
MTG1 Sursa foto: esa.nt

Descoperire de ultima oră în prevenirea fenomenelor extreme care afectează lumea. Cercetătorii au prezentat primul satelit care va capta furtunile înainte ca acestea să devină vizibile pe radarul tradiţional, cu ajutorul tehnicii de sondare și scanare, potrivit g4media.ro. Satelitul face parte dintr-o familie de sateliţi de 4 miliarde de euro, care vor avertiza mai devreme despre fenomenele de vreme extremă.

Satelitul MTG-I1 va fi lansat până la sfârşitul acestui an pe o rachetă Ariane 5, urmând să ofere din spaţiu informaţii mai precise despre Europa şi Africa

Satelitul este rezultatul a 12 ani de cercetări realizate de către Agenţia Spaţială Europeană şi EUMETSAT, la care au participat 30 de naţiuni. Satelitul are 3,8 tone și va transmite imagini începând de anul viitor şi până în 2030, când  i se vor alătura pe orbită geostaţionară alţi trei sateliţi de imagistică MTGI şi doi sateliţi de ”sondare” MTG-S. Specialiştii în prognoze vor putea prezice mai repede producerea furtunilor şi inundaţiilor pe termen scurt.

”Există o adevărată provocare astăzi… să putem calcula starea meteo iniţială”, a declarat Herve Roquet, director adjunct de cercetare la Meteo France. MTG-S va desfăşura sondele în spaţiu pentru prima dată, în timp ce sateliţii de imagistică MTG-I vor aduce Europa aproximativ în concordanţă cu GOES-R, sistem operat de NASA şi Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosfere. Oficialii europeni spun că China a experimentat tehnologia cu o precizie mai mică, dar  nu o implementează.

The New York Times dezvăluie cum sunt defrișate pădurile din România

Articolul precedentTreceri de pietoni cu leduri, obligatorii în toate localitățile din România
Articolul următor Doi tineri au sustras de pe cardurile unui bătrân 50.000 de lei, pe care i-au cheltuit la jocuri de noroc