Treceri de pietoni cu leduri, obligatorii în toate localitățile din România

Parlamentarii au decis că primăriile trebuie să facă acest lucru în următorii doi ani.

 Primăriile din România sunt obligate să asigure iluminarea cu leduri a tuturor trecerilor de pietoni, au decis parlamentarii. Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, for decizional, administrațiile locale au la dispoziție doi ani de zile pentru marcarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni, în caz contrar riscând să primească amenzi dn partea Poliției Române.

Aproape 80 % din primăriile din țară vor trebui să ia această măsură, doar o cincime dintre comunele, orașele și municipiile țării modernizându-și sistemele de iluminat public sau lucrând la acest lucru

Potrivit datelor Poliției Române, aproximativ 19.000 de șoferi au fost amendați în anul 2020 deoarece nu au acordat prioritate pietonilor. În urma accidentelor rutiere care au avut drept cauză tot neacordarea de prioritate, au murit 117 pietoni, fiind răniți grav alți 497.  În primele șase luni ale anului, în București polițiștii au înaintat peste 500 de sesizări către autoritățile locale privind neregulile constatate pe străzi, amendând de 27 de ori administratorii de drumuri pentru nereguli privind starea carosabilului sau semnalizarea proastă.

Potrivit legii, polițiștii vor da amenzi, peste doi ani, și pentru iluminarea necorespunzătoare a trecerilor de pietoni, unde trebuie să fie montate lumini performanțe din punct de vedere energetic, cu led

.Unii parlamentari susțin că multe accidente au loc pentru că trecerile de pietoni nu sunt iluminate bine, cei reaspunzatori neluând măsuri deoarece nu sunt pedepsiți.

„Știți cu toții că România bate topul la numărul de accidente mortale din Europa. În România nu se poate decât prin lege să forțezi primarii să-și facă treaba”, a declarat Paul Ichim, deputat neafiliat.

 Alți aleși cred că legea este inutilă. 

 „Următoarea lege ar trebui să facă, de exemplu, curățenie nu doar în oraș, dar și în stațiile de autobuz. Suntem caraghioși, cine are fonduri știe ce trebuie să facă, nu trebuie să-i dea parlamentul o lege că să fie lumină la trecerea de pietoni”., a declarat Violeta Alexandru, deputat.

Premierul Nicolae Ciucă cere reducerea risipei de energie electrică

Articolul precedentThe New York Times dezvăluie cum sunt defrișate pădurile din România
Articolul următor Producerea furtunilor și vijeliilor, semnalată înainte cu ajutorul unui satelit