Energie electrica - Foto pexels.com -
Energie electrica - Foto pexels.com -

Guvernul austriac va plafona preţul electricităţii pentru maximum 80% din consumul mediu anual al gospodăriilor, lucru care va permite unei familii să economisească anual circa 500 de euro, potrivit romaniatv.net.

Măsura se va aplica de la 1 decembrie, rămânand valabilă până la data de 30 iunie 2024

 Potrivit deciziei autorităților din Austria, gospodăriile vor plăti doar 10 eurocenţi pentru un 1 kWh pentru primii 2.900 kWh consumați în decursul unui an, ceea ce ar reprezenta aproximativ 80% din consumul anul al unei gospodării cu trei persoane. Pentru un consum mai mare de acest prag, se va achita preţul pieţei, care în prezent este cuprins între 18 şi 72 de eurocenţi pentru 1 kWh, potrivit E-Control.

 Acordarea acestei subvenții încurajează economisirea, deoarece un consum mai mare peste această limită, va presupune cheltuieli mai mari pentru plata curentului electric, deoarece nu se va mai plăți preţul fix de 10 cenţi pe kWh

Subvenţia nu este acordată în funcție  de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie sau de venituri, familiile mai mici sau persoanele singure care consumă mai puţin curent electric urmând să beneficieze de această subvenție. Cancelarul federal Karl Nehammer a subliniat că familiile care au mai puţine resurse vor beneficia de un ajutor extra în valoare de 200 de euro,  familiile cu mai mult de trei membri putând solicita alte subvenţii.

Guvernul austriac estimează că subvenţionarea prețului energiei electrice va însemna un cost financiar cuprins între 3 şi 4 miliarde de euro. Austria va începe în octombrie plata cuponului anti-inflaţie, care reprezintă o plată unică de 500 euro pentru un adult şi 250 pentru un copil. De asemenea, va fi plătit un cupon de 150 de euro care  va fi decontat automat din factură finală, anuală, la electricitate, când se va face o regularizare a consumului.

Producerea furtunilor și vijeliilor, semnalată înainte cu ajutorul unui satelit

Articolul precedent Doi tineri au sustras de pe cardurile unui bătrân 50.000 de lei, pe care i-au cheltuit la jocuri de noroc
Articolul următorBancomatele BCR vor permite retragerea euro