Record la clientelism. Membrii CA-urilor de la societățile Primăriei Galați încasează anual indemnizații între 41.000 și 58.000 de euro

Căpușarea clientelară a administrației locale pare să nu mai aibă vreo limită, pentru că s-a ajuns ca membrii Consiliului de Administrație (CA) de la o banală regie locală de servicii publice din subordinea unei primării să încaseze anual indemnizații în valoare totală de până la 58.000 de euro.

Primaria Galați - Foto digi24

Dacă în urmă un deceniu, pe fondul austerității bugetare impuse de criza economică, indemnizațiile membrilor CA-urilor de la societățile primăriilor erau reduse la sume modice, de câteva sute de lei, între timp restricțiile au fost ridicate și în general, un membru CA de la o regie locală încasează indemnizații lunare de 2.000-2.500 lei. Dar au apărut și excepții de la această regulă, cazuri în care sunt plătite indemnizații uriașe.

Spre exemplu, la societatea Apă Canal SA Galați, un membru CA încasează o indemnizație lunară de 8.100 lei, asta însemnând un venit anual de 20.000 de euro. Pare un record, dar nu este. Tot la Galați, la societatea de transport local Transurb SA, membrii CA ajung să încaseze, în funcție de rezultatele societății, indemnizații în valoare de 58.000 de euro, iar la Administrația Piețelor Galați, membrii CA încasează anual din indemnizații în valoare de 46.000 de euro!

La Administrația Piețelor indemnizația lunară fixă este de 9.624 lei

Clientelismul politic, un troc pe banii publici

Potrivit DEX, termenul „clientelism” definește un „complex de relații între persoane unite din interes sau care încearcă să obțină favoritisme” și „.politica bazată pe astfel de relații”. Cuvântul cheie în definirea unei astfel politici este „interes” extins la „interese comune” și așa cum s-a manifestat la noi după 1990, de cele mai multe ori rezolvarea acestor interese presupune acordarea, la limita legii, a unor recompense financiare și privilegii unor personaje a căror principală „calitate” este că dețin un carnet de partid și și-au demonstrat în campaniile electorale devotamentul pentru victoria partidului în alegeri.

În marile orașe, alegerile locale sunt urmate de negocierea mandatelor de membri în consiliile de administrație ale societăților de servicii publice ale primăriilor. „Membru CA” este cea mai vânată funcție de către atârnătorii de partid, pentru că nu presupune decât participarea la una sau două ședințe pe lună, dar aduce idemnizații de la câteva mii de lei la câteva zeci de mii de euro.

Vechiul record: la Apă Canal SA Galați, un membru CA încasează anual 20.000 de euro

Ziarul de Investigații” a relatat în urmă cu câteva luni despre indemnizațiile lunare de 8.100 lei, adică 1.600 de euro, pe care le încasează lunar membrii Consiliului de Administrație (CA) de la SC Apă Canal SA Galați. Membrii CA-ului de la această societate încasează în cursul unui an indemnizații în valoare totală de 97.394 lei, echivalentul a aproape 20.000 euro. Atunci, le consideram indemnizații record, pentru erau uriașe în comparație cu indemnizațiile lunare lunare între 2.000 și 2.500 lei plătite membrilor CA de la alte societăți locale de apă-canal din țară.

Citește și La Galați, pe malul Dunării, apa potabilă devine „marfă de lux”. Operatorul Apă Canal SA a avut anul trecut un profit de 9 milioane de lei

Un detaliu interesant este că membrii CA-ului Apă Canal SA Galați au profesii și ocupații diferite. Din CA fac parte o profesoară de discipline tehnice, un contabil, vreo trei ingineri, o funcționară din primărie și un fost director la „Administrația Piețelor”. Ei au în comun faptul că toți sunt membri PSD și explicația este că au fost recompensați de partid prin această „racordare” la banii publici. Această regulă se respectă și în cazurile prezentate aici. Până acum, mai făceau parte din CA-uri și reprezentanți ai PNL, UNPR și ALDE, dar în urma alegerilor locale de anul trecut PSD și-a asigurat la Galați o majoritate comfortabilă, care le permite liderilor locali ai PSD să nu mai împartă puterea cu alte partide.

La societatea de transport Transurb SA Galați, un membru CA are o indemnizație lunară „fixă” de 10.490 lei, adică 2.100 euro

Recordul pe care îl semnalam în urmă cu câteva luni la Apă Canal SA Galați a fost spulberat la o altă societate a Primăriei Galați, respectiv la societatea de transport local de persoane Transurb SA, la care un membru CA ajunge să încaseze indemnizații anuale de peste 58.000 de euro.

Pe 25 august, Consiliul Municipal Galați a aprobat numirile noilor membri ai CA-urilor la patru din cele cinci societăți ale Primăriei Galați, respectiv la societatea de transport Transurb SA și SC Gospodărire Urbană SRL, SC  Industrial Parc SRL, Administrația Zonei Libere și Administrația Piețelor Agroalimentare.

Odată cu numirile noilor „administratori neexecutivi”, adică membri CA, au fost stabilite și indemnizațiile pe care le vor încasa aceștia în conformitate cu prevederile Ordonanței 109, referitoare la Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice.

Cuantumul componentei variabile este echivalentul a 12 indemnizații fixe

Aparent, valoarea „indemnizației fixe” pentru administratorii neexecutivi ar fi de 2.300 lei brut lunar, adică valoarea unui salariu minim brut pe țară, la aceasta adăugându-se o „componentă variabilă”. Dar potrivit documentațiilor aferente proiectelor de hotărâri referitoare la numirile și retribuirea membrilor CA de la societățile Primăriei Galați, chiar și indemnizațiile fixe sunt cu mult mai mari decât salariul minim brut lunar, care este o valoare de referință, care poate fi respectată sau nu, pentru că legea prevede că o indemnizație lunară fixă a unui membru CA nu poate fi mai mare decât dublul salariului mediu brut pe țară în domeniul respectiv de activitate.

Potrivit Raportului de specialitate al Primăriei Galați, indemnizația fixă a unui membru CA de la Transurb SA este de două ori mai mare decât câștigul mediu brut

În Raportul de specialitate nr 160.988/05.08.2021, al Hotărârii Consiliului Municipal Galați nr 477/25.08.2021 referitoare la numirea și retribuitrea membrilor CA de la Transurb SA Galați, se spune că „indemnizația fixă nu poate depăși de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut în transportul local este de 5.245 lei, iar condiția „indemnizația fixă nu poate depăși de două ori media câștigului salarial mediu brut lunar” determină calculul indemnizației „fixe”, care înseamnă 5.245 lei înmulțit cu 2, adică 10.490 lei. Așa s-a ajuns ca un membru CA la societatea de transport local din Galați să încaseze o indemnizație lunară fixă de 10.490 lei, adică 2.098 euro.

„Componenta variabilă” dublează indemnizațiile lunare la 20.980 lei. Anual un membru al CA-ului Transurb încasează 58.800 de euro

Până aici ne-am referit doar la indemnizația lunară „fixă”, dar la veniturile membrilor CA se adaugă și o „componentă variabilă” prevăzută de Ordonanța 109 pentru plata peformanțelor administrative în funcție de rezultatele economice obținute de societate. Componenta variabilă se achită o singură dată, după încheierea bilanțului anual, dar se cuantumul ei se calculează pentru cele 12 luni ale anului.

Conform Raportului de specialitate nr 160.988/05.08.2021, „componenta variabilă se stabilește pe baza unor indicatori de performanță financiari și nefinanciari negociați și aprobați de adunarea generală a acționarilor, diferiți de cei aprobați pentru administratorii executivi, care urmăresc inclusiv sustenabilitatea pe termen lung a societății și asigurarea respectării principiilor de bună guvernanță. Cuantumul componentei variabile a indemnizațiilor membrilor neexecutivi nu poate depăși maximum 12 indemnizații fixe lunare”.

În concluzie, în cazul CA-ului Transurb „componenta variabilă” lunară nu poate fi mai mare de 10.490 lei, dar poate fi egală cu această sumă. Așadar și componenta variabilă a indemnizației unui membru CA de la societatea de transport local Transurb SA  este de tot de 10.490 lei/lunar. În total, un membru CA are un venit lunar de 20.980 lei. Adică 4.900 euro/lună. Anual, totalul indemnizațiilor încasate ajunge la 58.800 euro.

La Administrația Piețelor din Galați, un membru CA încasează anual indemnizații în valoare de peste 46.000 de euro

Indemnizații aproape la fel de mari sunt încasate și de membrii CA-ului de la altă societate a Primăriei Galați, Administrația Piețelor Agroalimentare. Regulile sunt aceleași: un membru CA încasează 12 indemnizații lunare fixe, care nu pot fi mai mari decât dublul mediei câștigului salarial mediu brut lunar în domeniul administrării piețelor, adică de 4.812 lei înmulțit cu 2. Indemnizația lunară fixă este 9.624 de lei, iar în cele 12 luni ale anului un membru CA adună în conturi 115.488 lei, la care se adaugă aceeași sumă care reprezintă „componenta variabilă”. În concluzie, un membru CA de la „Piețe” saltă în fiecare din cei patru ani de mandat câte 230.976 lei, adică 46.195 euro.

La Parcul Industrial și ADP indemnizații anuale de 206.000 lei, adică 41.300 euro

La altă societate a municipalității, SC Industrial Parc SRL Galați, sunt indemnizații ceva mai mici, pentru că diferă valoarea „câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate”.

Pentru „parcuri industriale”, câștigul salarial mediu brut este de 4.303 lei. În aceste condiții, indemnizațiile fixe ale membrilor CA sunt de 8.606 lei. În cursul unui an de mandat, un membru CA încasează 12 indemnizații fixe, în valoare de 103.272 lei, plus o „componentă variabilă” de aceeași valoare. În total, anual un membru CA adună în conturi 206.000 lei, adică 41.300 euro.

La Societatea Gospodărire Urbană SRL Galați, prin care Primăria Galați administrează domeniul public, sunt aceleași indemnizații ca și la Parcul Industrial, deoarece sunt calculate la aceeași valoare a câștigului salarial mediu brut, de 4.303 lei. Așadar și membrii CA-ului de la ADP încasează anual 206.000 lei, adică 41.300 euro.

Un membru CA de la regiile Primăriile Galați, mai bine plătit decât președintele Iohannis

Datorită majorității deținute de PSD în Consiliul Municipal Galați aprobarea noilor indemnizații CA a fost o sinplă formalitate

Evident, „mega-indemnizațiile” membrilor CA au iscat revolta consilierilor opoziției PNL-USR/PLUS-PACT, care au ripostat la proiectele de hotărâri inițiate de viceprimarul PSD Sorin Enache pentru majorarea indemnizațiilor. „La Administrația Piețelor Agroalimentare vom avea o indemnizație brută lunară de 9.624 de lei, care va genera, la cei cinci membri, o cheltuială lunară de 48.120 de lei”, a spus Valeriu Onose, consilier municipal PNL.

Citește și Cătălin Drulă și-a numit un apropiat la conducerea CS Rapid

Liberalul a adus și argumente care demonstrează că un membru CA de la societăție municipalității este chiar mai bine plătit decât președintele Klaus Iohannis: „Ni se par inoportune aceste indemnizații crescute. Dacă e să discutăm de cuantumul lor, un membru în CA participă la maxim una-două ședințe în cursul unei luni, ședințe care durează maximum două ore. Să presupunem că lucrează opt ore. Dacă împărțim la opt ore această indemnizație lunară, ajungem la o indemnizație orară de: 218 lei la Zona Liberă, 1.203 lei la Piețe, 1.076 de lei la Gospodărire Urbană și Industrial Parc și de 1.311 lei la Transurb.

Indemnizația primarului, raportată la 180 de ore, ajunge la 125 de lei pe oră. Președintele României, raportat la 180 de ore lucrate, are 148 de lei pe oră. De prim-ministru, ministru, parlamentar, nu are rost să mai spunem. Deja devine mai tentant să devii membru în CA decât să te lupți pentru a deveni parlamentar”, a adăugat consilierul PNL.

Explicațiile Primăriei Galați: „Ordonanța 109 impune acest model de conducere a activităților din societățile subordonate”

Viceprimarul Galațiului susține că indemnizațiile au fost majorate pentru că așa prevede legea

Răspunsul la acuzațiile opoziției a venit de la reprezentantul PSD, viceprimarul Sorin Enache, inițiatorul hotărârilor Consiliului Municipal, care spune că aceste majorări s-au făcut în baza prevederilor legii.

„Ordonanța 109 impune acest model de conducere a activităților din societățile subordonate. În 2016, am majorat această indemnizație la nivelul salariului minim pe economie, care era de 1.740 de lei. De atunci au avut loc creșteri salariale. Astăzi nu am făcut decât să aliniem salariile la nivelul unui salariu minim brut pe țară. Sunt oameni cu studii, care au o responsabilitate. Acolo se iau decizii care privesc bunul mers al unei societăți.”, a explicat viceprimarul.

Peste 4 milioane de lei din impozitele gălățenilor nu ajung la școli și spitale, deoarece sunt „tocate” pe indemnizațiile Consiliilor de Administrație

Impactul financiar al majorării indemnizațiilor membrilor CA este unul destul de mare asupra bugetului local, care oricum este destul de sleit de resurse financiare la secțiunea fondurilor alocate pentru investiții.

La societatea de transport local Transurb SA bugetul anual pentru plata indemnizațiilor „fixe” și a „componentei variabile” pentru cei 5 membri CA este de 1.258.800 lei, iar la Administrația Piețelor Agroalimentare aceleași cheltuieli presupun un efort bugetar de 1.154.880 lei. La Gospodărire Urbană, se „toacă” pe indemnizațiile CA suma de 1.032.720 de lei. Sunt cheltuieli mai mici la Parcul Industrial (619.632 lei) și Administrația Zonei Libere (125.280 lei). În total, Primăria Galați cheltuie 4.191.312 lei pentru plata indemnizațiilor CA.

Dacă ar fi fost plătite indemnizații CA ceva mai mici, banii economisiți ar fi putut fi investiți în reparații de școli, în dotări de spitale sau în construirea unei creșe, pentru că Galațiul este probabil singurul mare oraș din țară în care de 30 de ani există numai două creșe. Dar ce nu s-ar fi putut face cu banii economisiți dacă se aloca numai un milion de lei pentru clientela „înșurubată” în CA-urile societăților primăriei.

VIATicu CIOBOTARU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentFlorin Cîțu insistă că PNL nu va face guvern cu PSD
Articolul următorMinistrul demisionar Năsui are „soluția liberală” pentru creștea salariilor: reducerea impozitării muncii