Până la noi ordine, miniștrii de încredere ai lui Florin Cîțu preiau portofoliile vacantate de USR PLUS, însă aceasta nu îl împiedică pe Claudiu Năsui să sublinieze ceea ce el și colegii săi, care și cum au fost interesați de subiect, au tot susținut: nu este o soluție creșterea salariului minim, care ar duce automat la majorarea tuturor salariilor și implicit a pensiilor.
Și, chiar dacă și-a semnat singur demisia și a părăsit Guvernul, fostul ministru al Economiei are probabil un ultim sfat „liberal” în ceea ce privește creșterea salariului minim.
Năsui scrie în această dimineață că mai corectă față de cei cu venituri mici ar fi măsura de a nu impozita „primii 200 de lei”, pentru a nu căsca inechitățile și așa resimțite de populație. În acest context, Năsui dezvăluie și cam cât și-ar băga în plus premierul Cîțu imediat după ce salariul minim brut va crește cu imensa sumă de 100 de lei: 1.150 de lei pe lună.
„Politicienii vor creșterea salariului minim brut pentru a ne lua mai mulți bani din buzunar și a-și crește propriile venituri.
Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat.
Salariul minim care contează este salariul minim net. Acela care ajunge să fie mic pentru că statul îți ia jumătate din el. Creșterea salariului minim brut înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor. De ce? Pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim.
De exemplu, premierul are de 11.5 ori salariul minim. Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui, al tuturor bugetarilor. E chiar mai tare. Creșterea salariului minim brut înseamnă și creșterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut.
Dacă un guvern chiar vrea să ajute românii să iasă din sărăcie, nu ar mai crește salariul minim brut. Ar reduce povara fiscală pe muncă. De exemplu, ar face primii 200 de lei neimpozitabili. Creșterea salariului net ar fi aceeași doar că nu ar mai crește toate cheltuielile statului. Soluția liberală pentru a crește salariile este reducere impozitării muncii”, e de părere Năsui.