Facebook
Facebook. Sursa foto : Libertatea

 Facebook și Instagram ar putea deveni inutilizabile în Uniunea Europeană, începând din această vară, în urma unei decizii luate de către autoritatea de reglementare în domeniul protecție datelor personale din Irlanda. Astfel, comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat pe omologii săi din Europa că nu va mai permite Meta, compania care deține Facebook, să transmită în SUA datele utilizatorilor europeni, potrivit romaniatv.net.

Decizia autorității irlandeze este foarte importantă deoarece blochează soluția legală identificată de compania Meta pentru transferul în SUA a datelor utilizatorilor din UE

Activiștii europeni au luptat ani întregi cu compania americană pentru a încerca păstrarea confidențialității datelor. Curtea Europeană de Justiție a anulat în 2020  pactul Privacy Shield, privind fluxurile de date, din cauza temerilor privind practicile de supraveghere din SUA, lucru care a îngreunat și folosirea altui instrument juridic pe care Meta îl folosește pentru transferul datelor cu caracter personal. SUA și UE negociază un nou acord privind transferul de date, mai precis este vorba despre Clauzele Contractuale Standard (SCC)., dar nici aceste clauze nu vor mai putea fi folosite de către Facebook că urmare a deciziei anunțate de Irlanda.  

Meta a avertizat în mod repetat că o astfel de decizie ar putea duce la închiderea multora dintre serviciile sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi în Europa unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram”, a comunicat Meta. UE și Statele Unite ale Americii negocieaza în prezent un nou text juridic privind transferul de date, care ar permite companiilor cum ar fi Meta să continue să trimită peste ocean informații despre utilizatorii europeni, indiferent de decizia autorității de reglementare din Irlanda.

Concurență pentru TAROM. A apărut o nouă companie aeriană românească

Articolul precedentConcurență pentru TAROM. A apărut o nouă companie aeriană românească
Articolul următorSite neautorizat pentru achiziția rovinietei. Avertismentul CNAIR