Sursa foto: Cursdeguvernare.ro

Pachetul de măsuri fiscale prezentat de Ministerul de Finanțe va afecta antreprenorii deoarece nu au fost suficient de bine pregătite, susțin consultanții fiscali, scrie Cotidianul.

Principalele modificări sunt creșterea accizelor la tutun și alcool, impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim, aplicarea impozitului pe dividende şi pentru cele distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și creșterea impozitului pe dividente de la 5% la 8 %.

Dorel Dudaș, directorul executiv al Camerei Consultanţilor Fiscali, a declarat că noile modificări la Codul Fiscal nu au fost discutate cu toți actorii din piață.

„Efectul lor va duce la o oarecare nouă destabilizare a mediului economic pentru că nu a fost suficient de bine pregătite, nu au fost suficient de bine discutate. (…) Mă întreb dacă acum ei sunt pregătiţi, dacă înţeleg motivaţia reală a acestor modificări multe şi semnificative din fiscalitate”, a declarat Dorel Dudaş.

Cele mai bune soluţii puteau veni dintr-o discuţie reală cu specialiştii

De asemenea, directorul executiv al Camerei Consultanţilor Fiscali a mai afirmat că Executivul trebuia să aibă discuții cu specialiștii din domeniu și apoi să vină cu soluții. Dudaș este de părere că sistemul fiscal poate fi eficient doar atunci când este înțeles de cel care îl aplică, dar și de contribuabil.

„Orice prevedere fiscală trebuie acceptată în primul rând ca să fie eficientă”, a conchis Dorel Dudaş.

Mihaela Mitroi, managing partner în cadrul companiei Global Tax Advisors, a anunțat că atât antreprenorii vor fi afectați de aceste măsuri, cât și persoanele fizice. Ea este de părere că cele mai importante modificări sunt cele legate de regimul fiscal al microîntreprinderilor

Totodată, Vlad Boeriu, partener coordonator de Servicii Fiscale şi Juridice în cadrul Deloitte România, a afirmat că modificările fiscale pe care le-a anunțat Guvernul vor avea un impact moderat asupra mediului de afaceri din România, amintit că multe dintre acestea, programate să se aplice de la 1 ianuarie 2023, vor fi supuse dezbaterii și aprobării cu șase luni înainte de intrarea în vigoare.

„În paralel cu măsurile anunţate, trebuie continuate demersurile pentru creşterea colectării la bugetul de stat, astfel încât pe termen mediu să poată fi evitate discuţiile legate de necesitatea majorării taxelor”, a mai spus Vlad Boeriu.

Citește și articolul: Avertismentul ministrului Finanțelor: Avem un deficit de 1,23% din PIB

Articolul precedentANAF: 71.000 de contribuabili riscă sesizări penale
Articolul următorPatriarhia Română le cere preoților din toată țara să se roage pentru ploaie
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.